Vladimir Putin prvi put u Ukrajini, provozao se kroz okupirani Mariupolj

4
Radiosarajevo.ba
Vladimir Putin prvi put u Ukrajini, provozao se kroz okupirani Mariupolj
Foto: EPA-EFE / Vladimir Putin

Vladimir Putin je bio u "radnoj posjeti" Mariupolju koji je okupirao Rusiju, što je očigledno prkosan potez koji je objavljen samo nekoliko dana nakon što je Međunarodni krivični sud (ICC) izdao nalog za hapšenje za njim.

Putin je helikopterom prebačen u Mariupolj i automobilom je obišao gradske četvrti, navodi ruska državna novinska agencija RIA Novosti.

U njemu se navodi da je ruski lider stao da razgovara sa stanovnicima gradskog kvarta Nevski i tvrdio da je pozvan u kuću jednog stanara. Nije jasno kada je posjeta održana, prenosi CNN.

Fantastična utakmica i sedam golova u Mostaru: Zrinjski i Sarajevo priredili spektakl

Fantastična utakmica i sedam golova u Mostaru: Zrinjski i Sarajevo priredili spektakl

Vijest o posjeti dolazi nakon što je ICC u petak izdao naloge za hapšenje Putina i ruske službenice Marije Lvove-Belove zbog navodne šeme deportacije ukrajinske djece u Rusiju.

Posjeta će se vjerovatno smatrati posebno provokativnom za Ukrajince jer je Mariupolj dugo bio simbol otpora koji je svjedočio nekim od najintenzivnijih borbi otkako je Rusija pokrenula svoju invaziju prošle godine.

RIA Novosti je saopštila da je Putin takođe pregledao obalu Mariupolja, posetivši jaht klub i zgradu pozorišta.

[twitter]https://twitter.com/GraphicW5/status/1637330417358446593[/twitter]

Zamjenik ruskog premijera Marat Khusnullin detaljno je razgovarao s Putinom o "konstrukcionim i restauratorskim radovima koji su u toku" u gradu.

Mariupolj, lučki grad na Azovskom moru, nalazi se u ukrajinskoj Donjeckoj oblasti i pod direktnom je ruskom kontrolom od maja 2022. godine.

Upravo su u Mariupolju ruske snage izvele neke od svojih najozloglašenijih napada, uključujući napad na porodilište prošlog marta i bombardovanje pozorišta koje je primoralo stotine civila da potraže utočište.

Mariupolj je postao simbol ukrajinskog otpora tokom sedmica nemilosrdnih ruskih napada prošle godine. Poznato je da čak i kada je veći dio grada pao, njegovi branitelji su se izdržali kod čeličane Azovstal prije nego što je uporište konačno palo.

Odbrambeni analitičari su ranije rekli za CNN da su ruske snage pokušale sravniti Mariupolj kako bi grad "bio lakše za kontrolisati".

Od 450.000 ljudi koji su živjeli u gradu prije rata, više od trećine je već otišlo.

[twitter]https://twitter.com/GraphicW5/status/1637334177648455680[/twitter]

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije