Dossier Maria Lvova-Belova: Ko je Ruskinja koju Haag želi uhapsiti uz Putina?

2
Radiosarajevo.ba
Dossier Maria Lvova-Belova: Ko je Ruskinja koju Haag želi uhapsiti uz Putina?
Foto: Predsjednik Rusije / Lvov-Belova s ukradenom djecom

Marija Aleksejevna Lvova-Belova povjerenica je za prava djece u Rusiji i jedna od dvoje ljudi za kojima je sud u Haagu izdao nalog za hapšenje. Druga osoba je Vladimir Putin.

U Haagu sumnjaju da je Marija nezakonito deportirala ukrajinsku djecu, a ona nalog komentira riječima "sve je to dio konteksta situacije u Ukrajini". Rekla je i da je spremna da nastavi sa "svojim radom".

"Sjajno je što je međunarodna zajednica cijeni ovaj rad na pomoći djeci naše zemlje: da ih ne ostavljamo u ratnim zonama, da ih izvodimo, da im stvaramo dobre uslove, da ih okružujemo ljubavlju, brižni ljudi", prva je reakcija ruske komesarke za prava djeteta na potez Međunarodnog krivičnog suda.

Bosna i Hercegovina će imati dvojicu sudija na Europskom prvenstvu

Bosna i Hercegovina će imati dvojicu sudija na Europskom prvenstvu

"Majka Rusija"

Ona je u ruskim medijima poznatija kao "Majka Rusija". Na mjesto povjerenice za prava djece imenovao ju je Putin 2021. godine.

Lvova-Belova je rođena 25. oktobra 1984. Rođena je i odrasla u gradu Penzi na zapadu Rusije, diplomirala je na Visokoj školi za kulturu i umjetnost A. A. Arhangelskog 2002. godine kao dirigent.

Od 2000. do 2005. radila je kao profesorica gitare u dječijim muzičkim školama u Penzi. Lvova-Belova je suosnivač i rukovodilac regionalne javne organizacije Penza za unapređjenje socijalne adaptacije "Blagovest".

Šta tačno znači nalog za hapšenje Vladimira Putina zbog ratnih zločina?

Šta tačno znači nalog za hapšenje Vladimira Putina zbog ratnih zločina?

Od 2011-2014. i 2017-2019. je bila članica Građanskog vijeća Penzanske oblasti; također od 2017. do 2019. godine bila je članica Građanske komore Ruske Federacije; 2019. godine izabrana je za kopredsjedavajuće regionalnog štaba Sveruskog narodnog fronta.

Lvova-Belova se 2019. pridružila partiji Jedinstvena Rusija, a člansku kartu joj je 23. novembra dao tadašnji premijer Dmitrij Medvedev. Potom je izabrana u Prezidijum Generalnog vijeća Jedinstvene Rusije i postala je kopredsjedavajuća radne grupe za podršku civilnom društvu.

U septembru 2020, navodi Blic ponovo izabrani guverner Penzenske oblasti Ivan Belozercev imenovao je Lvovu-Belovu za članicu Vijeća Federacije Rusije iz izvršne vlasti Penzanske oblasti. Nakon vanrednih izbora 2021, ponovo ju je imenovao Oleg Meljničenko.

Maria Lvova-Belova
Foto: EPA-EFE: Maria Lvova-Belova

Ruski predsjednik Vladimir Putin imenovao je tada senatorku Mariju Lvovu-Belovu 27. oktobra 2021. za saveznu komesarku za prava djeteta, mjesec dana nakon što je prethodna komesarka Ana Kuznjecova postala zastupnica.

Putin i Lvova-Belova

Lvova-Belovu su ukrajinski i britanski zvaničnici optužili da je nadgledala prisilnu deportaciju i usvajanje djece iz Ukrajine tokom ruske invazije na Ukrajinu. Lvova-Belova je sankcionisana od strane EU u julu 2022. i Japana u januaru 2023. godine.

U proljeće 2022. Lvova-Belova posvojila je ukrajinskog tinejdžera (15) iz Mariupolja koji su u ratu uništili Rusi.

"Kad smo ih doveli u Rusiju da se malo oporave, počela je priča da su negativno govorili o Putinu, govorili svakakve ružne stvari, pjevali ukrajinsku himnu i sve to. Da, postoji ta vrsta negativnosti, možda u početku, ali onda se pretvori u ljubav prema Rusiji", rekla je Lvova-Belova, piše Newsweek.

Aleksandar Vučić o nalogu za hapšenje Vladimira Putina: 'Morao sam da sjednem'

Aleksandar Vučić o nalogu za hapšenje Vladimira Putina: 'Morao sam da sjednem'

Ona je navodno posjećivala teritorije pod ruskom okupacijom u Ukrajini i brinula se da ukrajinska djeca budu deportirana u Rusiju. Tamo su ih posvajale ruske obitelji.

Širi fotografije oduzete djece

Na društvenim mrežama često je dijelila fotografije djece nakon što su ih udomile obitelji.

Lvov-Belova s ukradenom djecom
Foto: Predsjednik Rusije: Lvov-Belova s ukradenom djecom

Vjeruje se da je Putinova povjerenica za djecu dosad posvojila 22 djeteta, a u februaru ove godine, pišu 24sata.hr, dala je izjavu za ruske medije povodom posvajanja 15-godišnjaka.

"Sada znam kako je biti majka posvojenog djeteta iz Donbasa. Teško je, ali definitivno volimo jedno drugo. Mislim da zajedno možemo proći kroz sve", rekla je Maria Lvova-Belova u razgovoru s Putinom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije