Vladimir Putin o garancijama sigurnosti: Lopta je na strani NATO

1
Radiosarajevo.ba
Vladimir Putin o garancijama sigurnosti: Lopta je na strani NATO
Foto: EPA-EFE / Vladimir Putin

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izrazio je danas nadu da će pregovori o garancijama bezbjednosti sa SAD i NATO krenuti konstruktivnim putem.

Na 17. po redu godišnjoj konferenciji za novinare, Putin je naveo da je kada je riječ o inicijativi o garancijama sigurnosti Moskva postavila pitanje direktno i bez lukavsta. Dodao je da je sada lopta na strani NATO, i da organizacija mora nešto da odgovori.

Po njegovim riječima, za sada je reakcija pozitivna.

Intervencija vatrogasaca: Uklanjanje dijelova fasade na zgradi Estrade u Sarajevu

Intervencija vatrogasaca: Uklanjanje dijelova fasade na zgradi Estrade u Sarajevu

"Jasno je da je jedan od najvažnijih elemenata danas stabilnost i sigurnosti. Mi moramo da znamo kako će biti osigurana naša bezbjednost. Zato smo bez ikakvog lukavstva direktno rekli da nikakvog širenja na dalje na Istok ne smije da bude. Lopta je na njihovoj strani, oni moraju nešto da nam odgovore. U cjelini, za sada vidimo pozitivnu reakciju", rekao je Putin, piše FTV.

Po njegovim riječima, Rusiju su "bezobrazno prevarili" kada su devedesetih godina obećali da se NATO neće širiti na Istok.

"Jesmo li mi stavili rakete pored granica SAD? Ne, to se SAD nalazi kod nas na pragu. Da li je suvišan zahtjev da se ne stave nikakvi ofanzivni sistemi pored naše kuće? Šta je tu neobično? Vi od mene tražite garancije? Vi nama treba da date garancije. I to odmah", rekao je Putin.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije