Putin: SAD se složio da započnu razgovori o sigurnosnim garancijama za Rusiju

0
Anadolija
Putin: SAD se složio da započnu razgovori o sigurnosnim garancijama za Rusiju
FOTO: AA / Vladimir Putin

Predsjednik Rusije Vladimir Putin, na godišnjoj konferenciji za novinare u Moskvi, kazao je da su se Sjedinjene Američke Države složile da počnu razgovore o sigurnosnim garancijama za Rusiju početkom sljedeće godine u Ženevi.

Putin je rekao da je dosadašnja reakcija SAD-a na prijedlog Rusije o sigurnosnim garancijama pozitivna.

"Naši američki partneri kažu da su spremni da te pregovore započnu na samom početku sljedeće godine u Ženevi. Bez ikakvih trikova, jednostavno smo postavili pitanje da više ne bi trebalo biti pokreta NATO-a na istoku", rekao je ruski predsjednik, objasnivši o kakvom je prijedlogu riječ.

Američki ambasador Murphy: Vlada FBiH treba donijeti zakon o Južnoj interkonekciji

Američki ambasador Murphy: Vlada FBiH treba donijeti zakon o Južnoj interkonekciji

Upitan da li će Rusija dati garanciju da neće izvršiti invaziju u Ukrajini ako počnu razgovori o sigurnosnim garancijama, Putin je rekao: "Naše akcije će zavisiti od konkretnog rezultata pregovora."

Putin je prošlog mjeseca pozvao NATO da započne pregovore s ciljem da Rusiji pruži pouzdane, pravno obavezujuće i dugoročne sigurnosne garancije.

Jurij Ušakov, savjetnik ruskog predsjednika za spoljnopolitička pitanja, 15. decembra je saopštio da je Rusija predala nacrt svojih prijedloga SAD-u i NATO-u, a dva dana kasnije rusko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je tekst nacrta sporazuma, koji je predložila Rusija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije