! / Putin: SAD se složio da započnu razgovori o sigurnosnim garancijama za Rusiju

23. 12. 2021. u 13:26:00 Anadolija

Shares: 0

Predsjednik Rusije Vladimir Putin, na godišnjoj konferenciji za novinare u Moskvi, kazao je da su se Sjedinjene Američke Države složile da počnu razgovore o sigurnosnim garancijama za Rusiju početkom sljedeće godine u Ženevi.

Putin je rekao da je dosadašnja reakcija SAD-a na prijedlog Rusije o sigurnosnim garancijama pozitivna.

"Naši američki partneri kažu da su spremni da te pregovore započnu na samom početku sljedeće godine u Ženevi. Bez ikakvih trikova, jednostavno smo postavili pitanje da više ne bi trebalo biti pokreta NATO-a na istoku", rekao je ruski predsjednik, objasnivši o kakvom je prijedlogu riječ.

Upitan da li će Rusija dati garanciju da neće izvršiti invaziju u Ukrajini ako počnu razgovori o sigurnosnim garancijama, Putin je rekao: "Naše akcije će zavisiti od konkretnog rezultata pregovora."

Putin je prošlog mjeseca pozvao NATO da započne pregovore s ciljem da Rusiji pruži pouzdane, pravno obavezujuće i dugoročne sigurnosne garancije.

Jurij Ušakov, savjetnik ruskog predsjednika za spoljnopolitička pitanja, 15. decembra je saopštio da je Rusija predala nacrt svojih prijedloga SAD-u i NATO-u, a dva dana kasnije rusko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je tekst nacrta sporazuma, koji je predložila Rusija.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA