Rusija traži od NATO-a da odustane od obećanja o članstvu za Ukrajinu i Gruziju

0
Fena
Rusija traži od NATO-a da odustane od obećanja o članstvu za Ukrajinu i Gruziju
arhiva / zategnuti odnosi Rusije i SAD

Rusija je zatražila od NATO-a da povuče svoje obavezivanje iz 2008. godine da bi Ukrajina i Guzija mogle jednoga dana postati države članice vojnog saveza.

Rusija je saopćila da bi alijansa trebala obećati da neće razmještati naoružanje u zemljama koje graniče s Rusijom, i koje bi moglo zaprijetiti njenoj sigurnosti.

Ti zahtjevi izneseni su od ruskog ministarstva vanjskih poslova, u najpotpunijem dosadašnjem saopćenju o sigurnosnim garancijama za koje predsjednik Vladimir Putin tvrdi da ih želi dobiti od Sjedinjenih Američkih Država i njihovih saveznica.

Izrael izveo napad na Iran: Raketama zahvatili grad koji je blizu nuklearnih postrojenja

Izrael izveo napad na Iran: Raketama zahvatili grad koji je blizu nuklearnih postrojenja

Oni uključuju prijedloge o upostavi redovnog vojnog dijaloga i izbjegavanja “bliskih kontakata” vojnih aviona i borbenih brodova koji bi mogli biti osnov za raspravu s Washingtonom nakon dvosatnog video razgovora u ovoj sedmici između Putina i američkog predsjednika Joe Bidena.

Zahtjev za praktičnim ruskim vetom na članstvo Ukrajine u NATO, najteže žarišne tačke u odnosima Istoka i Zapada nešto je, međutim, što su Washington i Kijev već kategorički odbacili.

Ministarstvo je saopćilo da je NATO na putu da uvuče Ukrajinu, što bi dovelo do razmještanja raketnih sistema u toj zemlji koji bi mogli napasti Rusiju, prenosi Reuters.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije