Haos na Istoku. Amerikanci uzbunili saveznike u Europi: Sprema se invazija na Ukrajinu?

1
Radiosarajevo.ba
Haos na Istoku. Amerikanci uzbunili saveznike u Europi: Sprema se invazija na Ukrajinu?
Foto: Profimedia / Ruske vojne snage na Krimu, arhivska fotografija

Na europskim berzama se u petak ujutro trguje oprezno jer ulagači nisu voljni dodatno riskirati, s obzirom na to da su cijene dionica ove sedmice porasle, premda raste zabrinutost zbog visoke inflacije.

“Inflacija je očito rizik koji treba pratiti. No, cijene dionica mogle bi oštro pasti samo ako se pokaže da je Fed sasvim pogriješio u procjenama o inflaciji i ako bude natjeran da rapidno poveća kamatne stope. A to zasad nije izgledno”, kaže Norihiro Fujito, strateg u kompaniji Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities za Reuters.

I slutnja geopolitičke krize ruši finansijska tržišta. Stanje u petak ujutro sugerira da takva kriza ne prijeti.

Sarajevo na kraju aprila: Mnogi provode dan u gradu, a evo ko najviše plijeni pažnju

Sarajevo na kraju aprila: Mnogi provode dan u gradu, a evo ko najviše plijeni pažnju

Ali, Bloomberg je u četvrtak objavio tekst, a prenosi Jutarnji list, s potpuno drukčijom slikom tvrdeći da je SAD proteklih dana uzbunio saveznike u EU zbog prijeteće ruske invazije na Ukrajinu.

Bjeloruska granica i plin

Američki izvori navode da je Moskva prema ukrajinskoj granici pokrenula vojne kapacitete što predstavlja ugrozu u napregnutoj situaciji zbog migrantske krize na bjeloruskoj granici i problema s opskrbom Europe energijom, primarno plinom.

U Moskvi je nekoliko dana proveo William Burns, direktor CIA-e, gdje je telefonski razgovarao i s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom (on se boji primati epidemiološki neprovjerene osobe jer se boji moguće zaraze, kao i njegov pajdaš iz Pekinga, Xi Jinping koji još od siječnja prošle godine nije napustio Kinu). Šturi su američki izvori tvrdili da je Burns otišao kako bi poručio Rusiji da ne pokreće vojnu avanturu na istoku Ukrajine.

Moskva je poručila kako je premještanje snaga u okviru granica unutarnje pitanje te odbacila bilo kakve agresivne namjere, istodobno optužujući SAD za provokacije jer šalje borbene brodove u Crno more tik do ruske obale. Ta je informacija utjecala na ruska finansijska tržišta pa je rublja pala za 0,5% u odnosu na dolar, a obveznice denominirane u rubljama su porasle pa je suverena, desetogodišnja, dosegla prinos od 8,07%. Reakcije nema na globalnoj razini jer je Rusija, pa, relativno nevažan čimbenik. Osim kad je riječ o žitu, plinu i nafti. Izvoz žita je ograničila pa je to podiglo cijene na svjetskim tržištima, ali nije pomoglo padu cijena u Rusiji.

Putin uživa u situacijama poput sadašnje, kada Bjelorusija izaziva migrantsku krizu na granici s Poljskom i Litvom, a Rusija sve to potpiruje što je gotovo nemoguće dokazati. Ukrajina zbog toga šalje 8500 vojnika na granicu s Bjelorusijom što joj otvara još jednu bojišnicu pa se otvara prostor pobunjenicima iz Donbasa da ostvare neki vojni uspjeh.

Atentat u Sarajevu i Balkan

Iz te pozicije treba gledati sadašnju situaciju, ruske poteze i američka upozorenja Europi. Svaka strana nastoji maksimizirati interese. A EU je toliko nesložna pa se i dalje ne zna što je njezin interes - sada postoji telefon koji je Kissinger htio zvati da sazna što Europa misli, ali onaj ko bi odgovorio ne bi znao odgovoriti. Ko će Portugal, kad ulazi u predizbornu kampanju koja bi mogla otežati iskorištavanje sredstava iz Fonda za oporavak, natjerati da se pomnije bavi situacijom na istoku Europe? Lisabon više brine stanje u Mozambiku. Tako razmišljaju (bivše) kolonijalne sile.

Konačno, Putin je kancelarki Angeli Merkel u četvrtak poručio da pojačane aktivnosti SAD-a i nekih NATO članica u Crnom moru izazivaju nestabilnost. A dok su NATO brodovi ondje, Moskva neće u bilo kakvu avanturu.

Iako nitko ne očekuje rat već koristi priče o zveckanju oružjem kako bi ostvarili interese, u takvim situacijama uvijek postoji prijetnja da stvari izmaknu kontroli. Atentat na nadvojvodu u Sarajevu nije bio razlog, ali je otvorio povode za rat. Koji je počeo na Balkanu, ali ne zbog Balkana.

Ostatak teksta pročitajte na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije