Lukašenko prijeti Europi: "Vi meni sankcije - ja vama zavrćem plin"

3
Radiosarajevo.ba
Lukašenko prijeti Europi: "Vi meni sankcije - ja vama zavrćem plin"
Foto: EPA-EFE / Lukašenko

Europska unija je u srijedu optužila Bjelorusiju da je izvela "hibridni napad" na EU, potičući hiljade migranata koji bježe iz siromašnih i ratom zahvaćenih područja da prijeđu u Poljsku i priprema uvesti nove sankcije Minsku možda već iduće sedmice.

Lukašenko odbacuje optužbe i okrivljuje EU i Zapad da potiču krizu.

U četvrtak je spomenuo mogućnost obustave tranzita plina plinovodom Jamal koji prenosi plin iz Rusije preko Bjelorusije u Poljsku i Njemačku, piše Direktno.hr.

Pratite uživo hitnu sjednicu Skupštine KS: Obratio se Admir Katica o sigurnosti u Sarajevu

Pratite uživo hitnu sjednicu Skupštine KS: Obratio se Admir Katica o sigurnosti u Sarajevu

"Mi grijemo Europu, a oni nam i dalje prijete da će zatvoriti granicu. A ako obustavimo plin?", rekao je Aleksandar Lukašenko, kako je prenijela državna novinska agencija Belta.

"Preporučio bih prema tome poljskim čelnicima, Litvancima i drugima bez mozga da promisle prije nego progovore", rekao je Lukašenko.

Ministri vanjskih poslova EU-a mogli bi dati zeleno svjetlo petom krugu sankcija Bjelorusiji na sastanku u ponedjeljak u Bruxellesu, rekao je u četvrtak diplomatski izvor, dodajući da bi paket mogao uključivati sankcije protiv novih bjeloruskih dužnosnika i firmi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije