Rajski plin olakšava bolove pri porodu ženama u regiji, dogodine moguć i u BiH

S. H.
Rajski plin olakšava bolove pri porodu ženama u regiji, dogodine moguć i u BiH
Foto: HRT / Rajski plin

Dušični oksidul, poznatiji pod nazivom rajski plin, djeluje opuštajuće, smanjuje bol, otklanja strah, može ubrzati porod i postoji u desetak porodilišta u Hrvatskoj - u bolnicama u Čakovcu, te u drugim poput Vinogradske, Svetog Duha, Slavonskog Broda, a planiraju ga uvesti i u Osijeku i Koprivnici.

Samo u bolnici u Čakovcu je 80 posto porodilja izrazilo zadovoljstvo zbog korištenja rajskog plina prilikom poroda. 

Rajski plin medicinski je plin koji u svom sastavu ima 50 posto dušičnog oksidula i 50 posto kisika. Radi se o takozvanom plinu sreće koji se u zemljama poput Australije, Novog Zelanda i Kanade pri porodu koristi do 80 posto. U Njemačkoj se koristi za djecu stariju više od mjesec dana za neke manje zahvate poput vađenja krvi, postavljanja kanile, a zubari ga često koriste u privatnoj ordinaciji.

U bolnicama u Bosni i Hercegovini praksa korištenja rajskog plina još nije zaživjela.

Klinika za ginekologiju i akušerstvo nije još uvela korištenje rajskog plina za porodilje, ali ima u planu u sklopu humanizacije porođaja da bi olakšali svojim porodiljama i smanjili bolove, ukoliko budemo u mogućnosti u 2020. godini, rekla je za Radiosarajevo.ba glasnogovornica Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla Ersija Aščerić-Mujanović.

UKC Tuzla - undefined

UKC Tuzla

Na naš upit iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" do zaključenja ovog teksta nisu odgovorili.

Načelnica Službe za ginekologiju, porodništvo i neonatologiju u čakovečkoj bolnici Sanja Topličanec navela je ranije za hrvatske medije kako su se, otkako ga je ova bolnica uvela sredinom augusta, dosad uz pomoć njega porodile 53 žene, odnosno više od 50 posto žena s obzirom da tamo mjesečno rodi oko 80 žena, a zadovoljstvo njime je veliko.

Topličanec naglašava kako je plin velika prednost za one žene koje žele prirodni porod bez ikakvih lijekova i epiduralne analgezije jer smanjuje bol i osjećaj straha, što je važno za sam tok poroda. Također, plin je bezopasan i za rodilju i za dijete s obzirom da ne prolazi kroz posteljicu i brzo izlazi iz organizma.

Navela je da bi ga, prema njihovim podacima, čak 80 posto žena ponovno koristilo, za razliku od onih koje su imale epiduralnu analgeziju, koju ne bi ponovilo njih 70 posto.

Bolnica za njegovu nabavku nije trebala nikakve dozvole jer se koristi normalno i na listi je lijekova.

Rajski plin rodilje same doziraju i ne treba im prisustvo anesteziologa, već ga sama udiše kad dolazi trud. Kada se žena opusti manja je vjerovatnost da će biti carskog reza i da će doći do epiziotomije ili da će žena tražiti epiduralnu analgeziju.

Postoji određeni postotak nuspojava - glavobolja, vrtoglavica, povraćanje, mučnina, no radi se o malom postotku te se javlja kod oko deset posto žena. 

Postoji i jedan posto žena na koje plin ne djeluje. Treba naglasiti da dušični oksidul služi samo za opuštanje, ali ne i bezbolan porod.

Iskustva rodilja iz Čakovca pokazuju da su s njim opuštenije, neke je vuklo na smijeh tokom trudova, neke su čekajući idući trud mogle i zaspati, prenosi Hina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije