Ukrajinci upozoravaju: 90 hiljada ruskih vojnika postavljeno nedaleko od granice

0
Radiosarajevo.ba
Ukrajinci upozoravaju: 90 hiljada ruskih vojnika postavljeno nedaleko od granice
Foto: EPA / Ruska vojska slovi za jednu od najjačih na svijetu

Ukrajina se u večeras Vijeću sigurnosti UN-a požalila da je Rusija zadržala desetine hiljada vojnika nedaleko od granice tih zemalja, kao dio svojih pokušaja da izvrši pritisak na svog bivšeg sovjetskog susjeda.

Izjava ukrajinskog ministarstva odbrane označila je zaokret u odnosu na poricanje bilo kakvog jačanja ruske vojske, kako su izvještavali američki mediji, prije nekoliko dana.

Ministarstvo je u srijedu saopštilo da je oko 90.000 ruskih vojnika stacionirano nedaleko od granice u područjima pod kontrolom pobunjenika na istoku Ukrajine.

Premijer liga BiH: Sarajevo i Borac igraju derbi kola, na programu još dva susreta

Premijer liga BiH: Sarajevo i Borac igraju derbi kola, na programu još dva susreta

U njemu se posebno navodi da su jedinice ruske 41. armije ostale u Jelnji, oko 260 kilometara sjeverno od ukrajinske granice.

"Rusija je periodično raspoređivala i gradila trupe kako bi održavala tenzije u regionu i vršila politički pritisak na susjedne zemlje“, navodi se u saopštenju.

U utorak je ukrajinski ministar odbrane Andriy Taran podnio ostavku, a ukrajinski poslanici su je brzo odobrili u srijedu.

David Arakhamia, šef parlamentarne frakcije stranke Sluga naroda predsjednika Volodimira Zelenskog, rekao je da Taran ima zdravstvenih problema.

Ukrajinski mediji su, međutim, izvjestili da je kancelarija Zelenskog stajala iza ostavke Tarana i još četiri ministra, koje je parlament također razriješio u srijedu.

Rusija je više puta poricala bilo kakvo prisustvo svojih trupa u istočnoj Ukrajini.

Ranije ove godine, masovno gomilanje ruskih trupa na zapadu Rusije izazvalo je zabrinutost u Ukrajini i na Zapadu, podstičući strah od eskalacije sukoba.

Kremlj je stalno izjavljivao da je bilo kakvo raspoređivanje trupa na teritoriji Rusije njegova interna stvar.

"Rusija održava prisustvo trupa na svojoj teritoriji gdje god smatra potrebnim", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije