Ukrajina proglasila ratno stanje: Po svaki cijenu odbraniti suverenitet

Radiosarajevo.ba
Ukrajina proglasila ratno stanje: Po svaki cijenu odbraniti suverenitet
FOTO: Volodymyr Petrov / Ukrajina primila niz isporuka američke municije i projektila Javelin

Ukrajinski parlament usvojio odluku kojom se od 28. novembra uvodi 30-dnevno opsadno stanje u zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).

Prethodno je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko potpisao ukaz o odluci Savjeta za nacionalnu sigurnost i odbranu o uvođenju ratnog stanja u Ukrajini do 25. januara iduće godine, objavljeno je na sajtu ukrajinskog predsjednika.

Predsjednik Ukrajine je potpisao dekret nakon što je ruska obalska straža zaplijenila tri ukrajinska broda na Crnom moru kod Krima.

“Aktivirati odluku Savjeta za nacionalnu sigurnost i odbranu od 26. novembra 2018. o vanrednim mjerama za obezbjeđivanje državnog suvereniteta i nezavisnosti Ukrajine i uvođenje ratnog stanja u Ukrajini”, navodi se u dokumentu, javljaju svjetski mediji.

U jučerašnjem incidentu ranjeno je šest ukrajinskih vojnika, a dvojica teže.

Reuters prenosi da je Rusija odbila pozive međunarodne zajednice na oslobađanje ukrajinskih mornara i tri broda koja je zaplijenila u nedjelju navodeći da su oni nezakonito uplivali u ruske teritorijalne vode.

Rusija je u nedjelju zatvorila Kerčki moreuz u blizini Krima i zaplijenila dva ukrajinska artiljerijska broda i jedan tegljač, za koje je navela da su nezakonito ušli u ruske teritorijalne vode, ignorisali upozorenje da stanu i vršili opasne manevre.

Danas je Kerčki moreuz ponovo otvoren, a generalni direktor krimskih luka Aleksej Volkov izjavio je da se plovidba kroz moreuz koji spaja Crnno i Azovsko more odvija normalno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije