Američki senator: Putin bodri Dodika, vrijeme je da se SAD angažuju

9
Radiosarajevo.ba
Američki senator: Putin bodri Dodika, vrijeme je da se SAD angažuju
Foto: EPA-EFE / Senator Chris Murphy

Američki senator iz Connecticuta Chris Murphy jedan je od mnogih političara diljem svijeta koji proteklih dana upozoravaju na situaciju u Bosni i Hercegovini.

Murphy je, također, istaknuo da bi raspad naše države mogao dovesti do novog ratu na Balkanu i da je vrijeme da se SAD angažuju.

"Sve oči su trenutno uprte u Ukrajinu, ali se u blizini se razvija nova kriza", napisao je Murphy na Twitteru.

Fantastična utakmica i sedam golova u Mostaru: Zrinjski i Sarajevo priredili spektakl

Fantastična utakmica i sedam golova u Mostaru: Zrinjski i Sarajevo priredili spektakl

Naglasio je potom kako "povećana separatistička retorika bosanskih Srba" predstavlja prijetnju miru na Balkanu.

"Ovog utorka obilježit će se 26 godina otkako su predsjednici BiH, Hrvatske i Srbije potpisali Dejtonski sporazum, koji je okončao godine etničkog rata nakon raspada Jugoslavije. 26 godina krhkog, ali teško stečenog mira na Balkanu", podsjeća Murphy.

Napominje kako je u ratu ubijeno četvrt miliona ljudi. Još njih dva miliona moralo je pobjeći iz svojih domova. Hiljade su ubijene i silovane u epizodama etničkog čišćenja.

"Ovo sve se dogodilo prije ne tako davnih 30 godina. Mnogi počinitelji i žrtve još uvijek su živi", navodi ovaj Demokrata, pa dodaje: 

"Kako bi održali mir u novoj zemlji Bosni i Hercegovini, vlast se morala podijeliti između bosanskih Srba, muslimana Bošnjaka i bosanskih Hrvata. Podjela vlasti zapravo nikad nije funkcionirala i tenzije između ovih grupa samo su u porastu."

Nova kriza, precizno objašnjava Murphy, desila se zbog napora Milorada Dodika da se dio zemlje, u kojem dominiraju Srbi, efektivno otcijepi, te stvaranja odvojenih vojnih, pravosudnih i poreskih sistema.

"Putin ga bodri na ovom putu", zaključuju američki senator.

"Raspad Bosne i Hercegovine može lagano voditi povratku rata na Balkanu. Ovo bi mogla biti katastrofa i vrijeme je da se SAD još više angažiraju, s mješavinom mrkve i štapova (i puno dobrog staromodnog prisustva)", mišljenja je Murphy. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije