Vlada Australije uvodi doživotnu zabranu vize migrantima

Anadolija
Vlada Australije uvodi doživotnu zabranu vize migrantima
/ Anadolija
Vlada Australije pripremila je nacrt zakona kojim želi donijeti doživotnu zabranu izdavanja vize migrantima koji su u Australiju došli čamcima i trenutno se nalaze pod nadzorom, javlja Anadolu Agency (AA).

Premijer Malcolm Turnbull izjavio je kako će nacrt zakona koji zabranjuje migrantima ulazak u zemlju biti upućen u parlamentarnu procedu do kraja sedmice. Turnbull je poručio kako ovaj nacrt zakona istovremeno predstavlja i najsnažnije upozorenje krijumčarima ljudima.

Predsjednik opozicione Radničke partije Bill Shorten, nacrt zakona koji je pripremila vlada okarakterisao je kao “glupost”. I zastupnici ove stranke smatraju da je donošenje dugoročne zabrane ulaska u Australije imigrantima “ekstremno”, “đavolski” i “bolesno”.

U slučaju da nacrt zakona prođe parlamentarnu proceduru, migranti koji se uhvaćeni i trenutno se nalaze pod nadzorom će dobiti doživotnu zabranu na vizu Australije. To znači da kada se vrate u svoje zemlje, više neće moći ući u Australiji ni kao turisti, ni kao poduzetnici niti u slučaju da je njihov bračni parter državljanin ili državljanka Australije.

Nacrt zakona odnosi se na sve migrante koji su u Australiju na ilegalan način pristigli u periodu od 19. jula 2013. godine na ovamo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije