Više od milion zaraženih: Broj mrtvih Amerikanaca premašio broj poginulih u Vijetnamu

Radiosarajevo.ba
Više od milion zaraženih: Broj mrtvih Amerikanaca premašio broj poginulih u Vijetnamu
Foto: EPA-EFE / New York, april 2020.

Broj mrtvih Amerikanaca u pandemiji koronavirusa u utorak je premašio 59.220, što je ukupan broj Amerikanaca poginulih tokom Vijetnamskog rata, dok je broj slučajeva zaraze novim koronavirusom u zemlji prešao milion.

Službeno potvrđen broj zaraženih u SAD-u udvostručio se u posljednjih 18 dana i sada predstavlja trećinu svih slučajeva COVID-19 u svijetu, prema podacima koje je prikupila agencija Reuters.

Smatra se da je stvaran broj zaraženih još i daleko veći, budući da zdravstveni dužnosnici upozoravaju da su kapaciteti testiranja nedostatni zbog manjka kvalificiranih ljudi i opreme.

Oko 30 posto slučajeva zabilježeno je u državi New York, epicentru epidemije u SAD-u, a slijede države New Jersey, Massachusetts, Kalifornija i Pennsylvania, piše Index.

Otkad je 29. februara zabilježen prvi smrtni slučaj, od posljedica zaraze u SAD-u je umrlo skoro 60 hiljada ljudi. U posljednja 24 sata preminulo je 2000 osoba.

Prema modelu Sveučilišta u Washingtonu, u SAD-u bi do 4. augusta moglo od koronavirusa umrijeti 74 hiljade ljudi.

U svijetu je zaraženo oko 3 miliona ljudi. Najviše je slučajeva zaraze u SAD-u, a slijede Italija, Španija i Francuska. Najviše zaraženih po glavi stanovnika imaju Španija, Belgija, Švicarska i Italija, a SAD je na petom mjestu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije