Više od 20.000.000 Nijemaca može se veseliti ovom datumu: Evo kada im na račun dolazi više novca

0
Radiosarajevo.ba
Više od 20.000.000 Nijemaca može se veseliti ovom datumu: Evo kada im na račun dolazi više novca
Foto: Pexels / Novac

Oko 21 milion penzionera sada će dobiti više novca. Godišnje usklađivanje penzija stupilo je na snagu početkom mjeseca. Na Zapadu će mirovine porasti za 4,39 posto, a na Istoku za 5,86 posto.

Penzioner na zapadu s penzijom od 1.500 eura zbog sadašnjeg povećanja mjesečno dobiva oko 66 eura više, a na istoku oko 88 eura više. Riječ je o bruto iznosima – dakle, bez odbitka doprinosa za zdravstveno osiguranje i osiguranje za dugotrajnu njegu.

Manji dio povećanja penzija izgubit će se ove godine jer se 1. jula povećavaju doprinosi za osiguranje za dugotrajnu njegu: za osobe bez djece s 3,4 na 4,0 posto, za roditelje s 3,05 na 3,4 posto. U slučaju spomenutog primjera mirovine od 1.500 eura, to bi bilo 9 eura više odbitka od bruto u slučaju umirovljenika bez djece, odnosno oko 5 eura za umirovljenika s djecom, piše Fenix magazin.

Duge kolone vozila na graničnim prelazima iz BiH prema Hrvatskoj

Duge kolone vozila na graničnim prelazima iz BiH prema Hrvatskoj

Prema penzionom osiguranju, godišnji porast odnosi se i na starosne penzionere i na one koji su već ranije otišli u mirovinu zbog nesposobnosti za rad. Povećanje dolazi automatski u julu. Primatelji ne moraju učiniti ništa za to.

No, kada povećana penzija završava na računu?

Njemačko penziono osiguranje pojašnjava: "Vaša će mirovina biti isplaćena zadnjeg radnog dana banke u mjesecu za koji je mirovina namijenjena."

Povećana penzija za juli tako će se prenijeti krajem mjeseca.

Posljednji radni dan banke u julu 2023. je ponedjeljak, 31. Tada bi svi penzioneri trebali dobiti svoj novac. U augustu je posljednji radni dan banke četvrtak 31.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije