Njemački mediji o cijenama u Hrvatskoj: "Ne mogu ni sladoled priuštiti, neću više ljetovati tamo"

10
Radiosarajevo.ba
Njemački mediji o cijenama u Hrvatskoj: "Ne mogu ni sladoled priuštiti, neću više ljetovati tamo"
Foto: M.M./Radiosarajevo.ba / Podgora - Hrvatska

Turisti su se šokirali kada su vidjeli cijene tokom ljetovanja u Hrvatskoj. Mnogi stoga poručuju kako više neće ljetovati u Hrvatskoj, pišu njemački mediji.

Prema riječima turističkih stručnjaka, Hrvatska je tipična destinacija za porodični odmor i zalaže se za masovni turizam.

Samo smještaj na hrvatskoj je obali u posljednje dvije godine poskupio 30 posto. Hrvatska je sada skuplja destinacija od Španije i Grčke, a cijene su svakim danom sve veće, navode njemački mediji.

Početak sezone sa rekordnom posjetom: Panonska jezera puna posjetitelja

Početak sezone sa rekordnom posjetom: Panonska jezera puna posjetitelja

Inflacija šokirala turiste

Val inflacije na hrvatskim plažama sve više šokira i turiste. Prema pisanju medija za to nije kriva samo visoka inflacija, već i poskupljenje nakon uvođenja eura početkom godine.

"Toliko skupo da više nećemo ljetovati u Hrvatskoj"

Mediji navode izjavu turista iz Austrije koji je rekao kako ga je sam smještaj bez putnih troškova i hrane koštao 2,200 eura.

"Prije dvije godine platili smo upola manju cijenu za istu uslugu. Toliko je skupo da više nećemo ljetovati u Hrvatskoj", rekao je Austrijanac za medije.

Ali cijena hrane također postaje sve veći financijski izazov za mnoge turiste. Pomfrit za 4 eura ili vrtoglavih 22 eura za burger, palačinke za 6 eura, lignje za 18 eura i kilogram svježe ribe za 110 eura.

Makarska zavela red, pogledajte šta je sve kažnjivo

Makarska zavela red, pogledajte šta je sve kažnjivo

Cijene u Hrvatskoj toliko su porasle da mnogi turisti iduće godine razmišljaju o odlasku negdje drugdje, pišu njemački mediji.

Hrvatska skupa destinacija za odmor

Mnogim je turistima u Hrvatskoj čak i sladoled teško dostupan.

Turisti iz Njemačke izvještavaju o dvije kugle sladoleda za 7 eura na jadranskoj obali. Pogotovo za obitelji s djecom, ljetovanje brzo postaje skupo zadovoljstvo.

No, nisu samo cijene mogle odvratiti turiste u Hrvatskoj. Popularno odredište za odmor na Mediteranu postavilo je i stroga pravila za putnike, navode njemački mediji, prenosi Fenix magazin.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije