Virus na američkom nosaču aviona: Dvije trećine zaraženih nema nikakve simptome

Hina
Virus na američkom nosaču aviona: Dvije trećine zaraženih nema nikakve simptome
Foto: EPA-EFE / Nosač aviona Theodore Roosevelt

Dvije trećine mornara američkog nosača aviona Theodore Roosevelt koji su pozitivni na novi koronavirus bez ikakvih su simptoma, rekao je drugi čovjek njihovog glavnog štaba general John Hyten.

Među članovima posade američkog nosača avion a, koji su gotovo svi testirani na koronavirus SARS-CoV-2, dvije trećine pozitivnih mornara asimptomatsko je, rekao je u petak general John Hyten.

Epidemija koja je blokirala taj nosač aviona na otoku Guam, gdje je umro jedan mornar od COVID-a, omogućila je Pentagonu da skupi dragocjenu bazu podataka o utjecaju koronavirusa na velik broj vojnika, precizirao je general na konferenciji za novinare.

"Radi se samo o 5000 osoba, ali to su osobe određenog tipa, mlađe i zdravije od prosjeka stanovništva", objasnio je.

"Do sada se navodilo da se udio asimptomatskih bolesnika kreće između 20 i 50 posto. Sada imamo između 60 i 70 posto asimptomatskih", dodao je američki general koji je dio krizne grupe koju je Bijela kuća zadužila za borbu protiv pandemije u Sjedinjenim Državama. "Određeni broj mornara na nosaču Roosevelt koji su testirani krajem marta i tada bili negativni, kasnije su postali pozitivni. Dakle, postoji faktor vremena koji moramo uzeti u obzir", dodao je.

Nešto više od 10 posto pozitivnih ranije je bilo testirano i negativno je.

"Utvrdili smo da su oni koji su na testiranju bili negativni postali pozitivni tokom sljedećih 14 dana, što je u cijelom svijetu preporučen period za karantin kako bi se zaštitilo zdravo stanovništvo", naglasio je.

"Znamo i da će nam 14-dnevni karantin, pojedinačni ili u malim grupama, nakon koje slijedi testiranje, jamčiti da imamo zdravu posadu", zaključio je.

Pentagon, koji je prekinuo svako kretanje svojih jedinica u svijetu, odlučio je što prije testirati gotovo sve pripadnike svojih snaga kako bi postale ponovno djelatne.

Do petka ujutro 94 posto posade je testirano na COVID-19.

Ukupno je 660 mornara bilo pozitivno i 3920 negativno na novi koronavirus koji je usmrtio više od 150.000 ljudi u svijetu, od kojih više od 34.600 u Sjedinjenim Državama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije