Zapovjednik nosača Roosevelt smijenjen zbog pisma o koronavirusu na brodu

Hina
Zapovjednik nosača Roosevelt smijenjen zbog pisma o koronavirusu na brodu
Foto: EPA-EFE / Nosač aviona Theodore Roosevelt

Američka mornarica smijenila je zapovjednika nosača zrakoplova Theodore Roosevelt, Bretta Croziera koji je napisao oštro pismo koje je procurilo u javnost, u kojem traži oštrije mjere nadzora zaraze novim sojem koronavirusa koja je izbila na njegovom brodu.

Oduzimanje zapovjedništva nad brodom s posadom od pet hiljada vojnika kapetanu Crozieru najavio je američki sekeretar za mornaricu Thomas Modly, rekavši da je zapovjednik donio jako lošu procjenu u trenutku krize.

Smjena, do koje je došlo dva dana nakon što je pismo procurilo u javnost, na dramatičan način pokazuje koliko je širenje infekcije COVID-19 velik izazov za američke institucije, čak i one koje su naviknute na opasne i složene misije, poput američke vojske.

Taj bi potez mogao snažno utjecati na druge pripadnike mornarice koji bi bili spremni progovoriti o pitanjima s kojima se suočavaju dok Pentagon skriva podatke o zarazi koronavirusom, bojeći se da će narušiti dojam o spremnosti američke vojske na krizu ili sukob.

Modly je rekao da je pismo poslano kroz zapovjedni lanac, ali da Crozier nije spriječio njegovo širenje izvan lanca. "Nemam informacija niti želim sugerirati da je on poslao informaciju van", rekao je Modly na konferenciji za novinare.

"Poslao ga je prilično velikom broju ljudi, a nije se pobrinuo da ne procuri i u tome leži njegova odgovornost", rekao je Modly. "Time je nepotrebno izazvao uzbunu", dodao je.

Potez je kritizirao demokratski senator Mark Warner, koji je rekao da su mornarici potrebni ljudi koji su se spremni zauzeti za vojnike. Rekao je da je Crozier svojim činom postupio patriotski jer je "samo pokušao napraviti ono što je najbolje za njegovu posadu".

"Ne znam zašto bi trebalo kazniti nekoga zbog toga, posebno kad su posrijedi toliki životi", dodao je.

Dosad je zaraza potvrđena kod više od 100 članova posade broda.

Crozier je u dramatičnom pismu napisanom na četiri stranice opisao situaciju na nosaču aviona, dok je broj zaraženih mornara sve više rastao.

Zatražio je "odlučnu akciju" i evakuaciju više od 4000 mornara s broda te njihovu izolaciju. Rekao je da neće uspjeti zaštititi "ono najvrjednije - vojnike", ne poduzme li mornarica odmah nešto.

Zbog pisma se Pentagon morao braniti od napada da ne čini dovoljno za zaštitu posade broda, a ono je uznemirilo i obitelji mornara na brodu. Nosač zrakoplova bio je u Tihom oceanu kada je mornarica prije sedam dana izvijestila o prvom slučaju koronavirusa na brodu. Nakon toga je pristao u bazu Guam.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije