Brazilski grad toliko dugo bio izložen koroni da je stekao kolektivni imunitet

0
Hina
Brazilski grad toliko dugo bio izložen koroni da je stekao kolektivni imunitet
Foto: EPA-EFE / Scene iz Brazila u maju
Koronavirus se širio tako brzo brazilskim gradom Manausom da su njegovi stanovnici razvili kolektivni imunitet.

Ovo je ustvari rezultat studije Instituta za tropsku medicine iz San Paula koji tvrdi da je virus ostao - bez domaćina.

Prema podacima, broj ukopa se od prošle godine povećao pet puta u odnosu na prošlu godinu, a ubrzo je uslijedio brz i neobjašnjiv pad broja zaraženih i umrlih. 

Još u martu je u ovom gradu bilo zaraženo između 44 i 66 posto stanovnika, a s obzirom da se radi o gradu od 1,8 miliona stanovnika, mogao bi se stvoriti imunitet krda, prenosi Hina.

"Svi pokazatelji ukazuju na to da je tako velika izloženost virusu smanjila broj novih slučajeva zaraze i smrti u Manausu", izjavila je Ester Sabino, profesorica medicine na Sveučilištu Sao Paulo koja je koordinirala studiju. 

Podsjetimo, u ovom gradu dnevno je umiralo 80 ljudi, dok se taj prosjek posljednjih sedmica smanjio na oko tri smrti dnevno.

Ipak, stručnjaci kažu da je pokušaj stvaranja kolektivnog imuniteta opasan put, te da bi moglo značiti da vlada nije uspjela kontrolisati zarazu.

U Manausu je 2.462 ljudi umrlo od covida-19, a da je država, imao bi drugi najviši mortalitet na svijetu sa 100 smrti na 100.000 stanovnika

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije