Crni bilans u Brazilu: Za samo 24 sata zaraženo skoro 40.000 ljudi

Radiosarajevo.ba
Crni bilans u Brazilu: Za samo 24 sata zaraženo skoro 40.000 ljudi
Foto: EPA-EFE / Crni bilans u Brazilu

U Brazilu su u posljednja 24 sata potvrđena 39.924 nova slučaja koronavirusa, čime se broj zaraženih u toj zemlji približio brojci od dva miliona, saopćilo je ministarstvo zdravlja.

U ovoj državi od početka epidemije inificirani 1.996.748 ljudi.

U posljednja 24 sata preminule su 1.233 osobe, čime je ukupan broj smrtnih slučajeva porastao na 75.366.

Inače i brazilski predsjednik Jair Bolsonaro pozitivan je na koronavirus.

s druge strane, Barcelona bi mogla ponovo uvesti ograničenja nakon što se broj novih slučajeva zaraze utrostručio u sedmici dana, najavila je gradonačelnica Ada Colau.

Samo nekoliko sedmica nakon ukidanja potpunog lockdowna u cijeloj zemlji i povratka života u normalu, jedna od turistički najpopularnijih regija u Španiji, Katalonija, izvijestila je u utorak o novih 938 slučajeva zaraze i tri smrtna slučaja. 

Otprilike 63 posto novih slučajeva nalazi se u Barceloni i okolici, što predstavlja rizik da će glavni grad Katalonije postati novi epicentar virusa.

Prema navodima dužnosnika u Barceloni je prijavljeno 29 slučajeva. 

"Ono što nas najviše brine je da ćemo izgubiti kontrolu nad infekcijama", rekla je gradonačelnica za radio Ser Catalunya.

Kao glavni razlog naglog porasta Colau je navela neformalno okupljanje ljudi bez odgovarajuće zaštite i ne pridržavanje mjera razmaka.

Gradonačelnica je rekla da ne planira uvesti potpuno zatvaranje kao u prethodnim mjesecima, ''ali neke mjere se moraju poduzeti'', kazala je Colau. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije