Kim Jong-un došao u Vijetnam: Presmiješna se stvar dogodila kad je izašao iz voza

Radiosarajevo.ba
Kim Jong-un došao u Vijetnam: Presmiješna se stvar dogodila kad je izašao iz voza
PrtScr / Kad šef ostane sam...
Lideri Sjedinjenih Američkih Država i Sjeverne Koreje – Donald Trump i Kim Jong-un susrest će se ponovo. Ovaj put mjesto njihovog susreta je vijetnamska prijestolnica, Hanoj. Predsjednik Sjeverne Koreje je već došao u Vijetnam, prenosi BBC.

Kim Jong-un je svečano dočekan na željezničkoj stanici glavnog vijetnamskog grada. Mnogi Vijetnamci su ga pozdravili mašući zastavama, a u njegovu čast je bio pripremljen i crveni tepih.

Njegov dolazak su obezbjeđivale jake sigurnosne snage. Po dolasku su ga dočekali tjelohranitelji u crnim odijelima na osnovu kojih je postao prepoznatljiv u svijetu.

Zajedno sa Kim-Jong-un su došli njegova sestra, Kim Yo-jong i jedan od njegovih najznačajnijih pregovarača – bivši general Kim Yong-chol. Oboje su prisustvovali i prvom susretu s Trumpom na samitu u Singapuru prošle godine.

Način na koji je sjevernokorejski vođa došao na susret sa američkim predsjednikom je interesantan. Zapravo, zašto je Kim Jong-un došao vozom?

Ovo pitanje je utoliko interesantno ako se znaju i sljedeće dvije činjenice. Jedna je da su dva glavna grada – Pjongjang i Hanoj su udaljeni više od četiri hiljade kilometara. Potrebno je putovati više od dva dana da bi se došlo iz jednog u drugi grad. S druge strane, da se odlučio na putovanje avionskim letom, Kim Jong-unu bi trebalo samo nekoliko sati da dođe do Hanoja.

Tokom prolaska voza kroz Kinu, saobraćajnice i željezničke stanice su bili zatvoreni.

Nije iznenađenje da lider Sjeverne Koreje u posjetu jednoj državi dođe vozom. Tradicija putovanja željeznicom datira još od vremena kada je ovom zemljom vladao njegov djed, Kim Il-sung koji je svojevremeno putovao od Vijetnama do istočnoevropskih država.

A, danas se, po Kimovom dolasku, dogodila i komična stvar.

Naime, Kim Jong-un je iz voza izašao sam, a onda je njegov saradnik "skontao" da Kim izlazi bez pratnje, pa je zamalo izgubio glavu trčeći za njim:

Mlađahni predsjednik ove azijske zemlje raspolaže sa dva voza. Jedan je zelene, a drugi žute boje. Oba imaju 21 luksuzno opremljen vagon. Kuriozitet je i estetsko uređenje unutrašnjosti vagona. Naime, sjedišta su obložena kožom roze boje.

Za razliku od Kim Jong-una, američki predsjednik u Hanoj će doći sa avionom. Poznato je da će se njih dvojica susresti sutra navečer kada će i zajedno večerati – potvrdila je to i glasnogovornica Bijele kuće, Sarah Sanders.

Za podsjetiti je da su na prošlogodišnjem samitu u Singapuru dvojica predsjednika postigla sporazum koji javnosti još nije u potpunosti jasan. Naime, usaglasili su se da je potrebno djelovati u pravcu denuklearizacije, iako nije sasvim jasno šta bi to moglo tačno značiti.

Ono što je jasno jeste da je očigledno postignut napredak u saradnji između ove dvije države.

Nešto ranije je Trump poručio kako neće vršiti pritisak na Sjevernu Koreju da izvrši denuklearizaciju.

Sastanak Trumpa i Kim Jong Una u Singapuru - undefined

FOTO: EPA: Sastanak Trumpa i Kim Jong Una u Singapuru

Interesantnija je i lokacija drugog susreta dvojice predsjednika. BBC ocjenjuje da Hanoj idealan za ovaj susret iz nekoliko razloga. Vijetnam je zemlja koja ima diplomatske odnose sa Sjevernom Korejom i sa Sjedinjenim Američkim Državama, iako je nekoć bila neprijatelj najjače države svijeta.

Odabir Vijetnama kao mjesto sastanka je moguća poruka Sjedinjenih Američkih Država Sjevernoj Koreji da je moguće da države koje su u prošlosti bile u neprijateljskim odnosima, sada mogu graditi bolje odnose. 

S druge strane, ne treba zaboraviti da su Vijetnam i Sjeverna Koreja države koje se smatraju komunističkim, što je vjerovatno bio jedan od razloga da Kim Jong-un pristane da susret sa Trumpom bude baš u ovoj zemlji, prenosi BBC.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije