Trump o Kim Jong-unu: Svako može ratovati, ali samo najhrabriji su za mir

Radiosarajevo.ba
Trump o Kim Jong-unu: Svako može ratovati, ali samo najhrabriji su za mir
Foto: AFP / Kim i Trump
Američki predsjednik Donald Trump obratio se danas javnosti u Singapuru, nakon historijskog sastanka s čelnikom Sjeverne Koreje Kim Jong-unom, s kojim je potpisao i Deklaraciju.

Trump se obratio nakon što je prisutnima pušten video na sjevernkorejskom i engleskom jeziku, koji je prikazao prošlost i (moguću) budućnost ove regije, ukoliko Kim Jong-un ispuni obećano i posveti se uništenju nuklearnog arsenala.

"Ovo je video koji smo dali Kimu i njegovom timu", kazao je Trump, te dodao da su protekla 24 sata za njega bila nevjerovatna.

Dodao je kako mu je čast što se obraća svim ljudima svijeta nakon sastanka, dodavši kako je s Kimom proveo intenzivne sate zajedno, ističući značaj potpisane Deklaracije. "Stojim kao ambasador Amerikanaca i nosim poruku nade i poruku mira", rekao je on, te se zahvalio domaćinima u Singapuru što su omogućili sastanak, te drugim liderima koji su pomogli da se on desi - predsjedniku Južne Koreje Moon Jae-inu, premijeru Japana Shinzou Abeu te predsjedniku Kine Xi Jinpingu.

Također se zahvalio Kim Jong-unu koji je načinio "prvi hrabri korak za bolju budućnost". Ocijenio je kako je sastanak, prvog između američkog predsjednika i sjevernokorejskog lidera, pokazao kako je prava promjena zaista moguća.

Sastanak je, Trumpove su riječi, bio iskren, direktan i produktivan, a dva su se lidera "upoznala dobro, pod vrlo snažnim, snažnim okolnostima": "Spremni smo početi novu historiju i otvoriti novo poglavlje između dvije nacije."

Podsjetio je Trump i na zastrašujući konflikt koji je prije 70 godina podijelio Koreju: "Za mnoge, taj rat nije završio, ali sad imamo nadu da će konačno biti kraj. Prošlost ne mora definirati budućnost, jučerašnj konflikt ne mora biti rat budućnosti. Poštovat ćemo žrtve naših predaka, i to mirom, i to je ono što činimo ovdje."

Trump je podvukao kako nema toga što Sjeverna Koreja ne može dostići odrekne li se svog nuklearnog naoružanja, naglasivši nevjerovatan talent koji posjeduju Korejci. "Kim ima priliku kao niko drugi, da ga se sjećaju kao lidera novog doba. Svako može ratovati, ali samo najhrabriji mogu zagovarati mir."

Otkrio je i kako su se on i Kim suglasili da, čim prije, počnu pregovore o detaljima Deklaracije, te kazao kako su u Sjevernoj Koreji već počeli sa uništenjem jednog od glavnih postrojenja za balističko testiranje.

"Danas je početak jednog procesa, ovo smo trebali uraditi davno, prije mnogo godina, ali eto sad rješavamo. Veliki je ovo trenutak u historiji svijeta"

No, u međuvremenu, sankcije koje su izrečene Sjevernoj Koreji će ostati na snazi, i bit će na snazi sve dok SAD ne procijene da nuklearno naoružanje nije više efektivno: "A, ja se radujem tom danu."

Na novinarsko pitanje kako je tako siguran da će Kim Jong-un ispoštovati dogovoreno, Trump je odgovorio: "Ne kažem da je fin, ali je veoma posebna osoba. (...) Zapravo, nikad ne znamo, ali smo potpisali vrlo detaljan dokument i vjerujem da će se držati dogovorenog. Čim sleti, otpočet će proces, siguran sam."

Također je podsjetio da već sedam mjeseci nije testiran nuklearni projektil, da je Sjeverna Koreja oslobodila tri američka taoca... Kazao je Trump i kako će, vjerovatno, posjetiti ovu zemlju, a pozvat će i Kim Jong-una da posjeti Bijelu kuću, "u prikladno vrijeme."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije