Vijeće sigurnosti: Rusija uložila veto na rezoluciju SAD, V. Britanije i Francuske

Anadolija
Vijeće sigurnosti: Rusija uložila veto na rezoluciju SAD, V. Britanije i Francuske
/ Anadolija
Rusija je uložila veto na usvajanje rezulocije Vijeća sigurnosti UN-a koju su predložile Sjedinjene Američke Države (SAD), Velika Britanija i Francuska u vezi s nedavnim napadom hemijskim oružjem na regiju Khan Shaykhun, nedaleko od sirijskog Idliba.

SAD, Velika Britanija i Francuska su ovim prijedlogom rezolucije tražile provođenje istrage u vezi s napadom hemijskim oružjem na Khan Shaykhun, 4. aprila.

Prijedlogom se zahtijevalo dobijanje informacijama od vlasti Bashara al-Assada u vezi sa zračnim napadima provedenih tog datuma, ali i dobijenje dozvole za istragu u navodnim vojnim postrojenjima koji se dovode u vezu s napadom.

U prijedlogu rezolucije osuđen je napad hemijskim oružjem.  

Na glasanju u Vijeću sigurnosti UN-u svoje protivljenje usvajanju rezolucije izrazila je i Bolivija, privremena članica Vijeća sigurnosti. Deset zemalja je podržalo prijedlog rezolucije, a Kina, Etiopija i Kazahstan bile su suzdržane.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije