Vijeće sigurnosti hitno zasjeda o Sjevernoj Koreji

Anadolija
Vijeće sigurnosti hitno zasjeda o Sjevernoj Koreji
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (VS UN) zakazalo je za danas hitnu sjednicu o Sjevernoj Koreji nakon što je ta zemlja u nedjelju izvela novo nuklearno testiranje koje je oštro osudila međunarodna zajednica.

Ovo je druga sjednica VS UN-a o Sjevernoj Koreji u manje od sedam dana. Vijeće se sastalo prije pet dana kako bi osudilo lansiranje projektila iznad teritorije Japana i ponovilo zahtjeve Sjevernoj Koreji da obustavi svoj nuklearni program.

VS UN-a je prošlog mjeseca Sjevernoj Koreji uvelo dosad najstrožije sankcije, zabranivši izvoz proizvoda uglja, gvožđa, olova i morskih plodova.

Na današnjem sastanku bit će razmatrani dalji koraci.

Zvanični Pyongyang saopćio je u nedjelju da je izveo šestu nuklearnu probu uspješnim testiranjem hidrogenske bombe koja bi mogla da bude bojeva glava za interkontinentalni balistički projektil.

Sjevernokorejski potez oštro su osudile brojne zemlje i međunarodne organizacije, uključujući Veliku Britaniju, Tursku, Francusku, Kinu, Evropsku uniju i NATO.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije