Južna Koreja lansirala balističke projektile u Japansko more

Radiosarajevo.ba
Južna Koreja lansirala balističke projektile u Japansko more
Južna Koreja je u nedjelju navečer izvela vojnu vježbu u kojoj se koristila balističkim raketama, kao odgovor na sjevernokorejski nuklearni pokus, piše službena južnokorejska agencija Yonhap.

Južnokorejska vojska izvela je vježbu s bojevom municijom simulirajući napad na sjevernokorejski nuklearni lansirni poligon, pogodivši "izabrane mete u Japanskom moru", piše Yonhap, prenoseći saopćenje glavnog štaba južnokorejske armije.

"Vježba je odgovor na šesti nuklearni pokus Sjevera (...) i u njoj su se koristile južnokorejske balističke rakete Hyunmoo i lovci F-15K", navodi agencija, prenosi Index.hr.

Južnokorejska agencija dodaje da su izabrane mete bile na udaljenosti koja odgovara udaljenosti sjevernokorejskog nuklearnog lansirnog poligona Punggyeri, na sjeveroistoku zemlje.

S druge strane, savršeno je jasno da Amerikanci nemaju namjeru čekati da se to dogodi. Ne treba ni napominjati da bi otvoreni rat SAD-a i Sjeverne Koreje donio golemu nestabilnost ne samo toj regiji, nego i cijelom svijetu jer je teško očekivati da će Kina i Rusija taj sukob promatrati prekriženih ruku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije