Vijeće Europe: 43 zemlje osudile ruski napad na Ukrajinu, Srbija nije govorila

4
Radiosarajevo.ba
Vijeće Europe: 43 zemlje osudile ruski napad na Ukrajinu, Srbija nije govorila
/ Foto: Vijeće Europe

U Stazburu je na sjednici Vijeća Ministara Vijeća Europe, Šef misije BiH pri Vijeću Europe, Ivan Orlić izrazio solidarnost, osudio agresiju i potvrdio potporu suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajne sukladno već postojećim stavovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine i aktualnom stavu predsjedatelja Predsjedništva BiH Željka Komšića, koje predstavlja kontinuitet pozicije BiH od 2014 godine.

Na sastanku Vijeća Europe o Ukrajni, 43 zemlje su osudile jednostrani akt Rusije, a nisu govorili Armenija, Azerbajdžan i Srbija.

Podsjetimo, na sjednici Vijeća Europe, ukrajinski ambasador Sergij Kislicija je zamolio Vijeće, kojim predsjedava Rusija, da "učini sve što je moguće da zaustavi rat protiv njegove zemlje".

Vučić je pokušao prevariti Zapad. Slijedi neugodan odgovor

Vučić je pokušao prevariti Zapad. Slijedi neugodan odgovor

"Odgovornost ovih tijela je da zaustave rat", rekao je Kislicija na sastanku 15-članog vijeća, koji je počeo ubrzo nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin najavio vojnu operaciju u Ukrajini.

Kislicija je pozvao ambasadora iz Rusije u UN-uz Vasilija Nebenziju, koji trenutno drži rotirajuće predsjedavanje Vijećem, da "pozove Putina i ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova da zaustavw agresiju".

Rano jutros, ruske vojne snage napale su istok Ukrajine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije