VIDEO: Volodimir Zelenski se u 2 sata ujutro obratio ruskom narodu

6
Radiosarajevo.ba
VIDEO: Volodimir Zelenski se u 2 sata ujutro obratio ruskom narodu
Foto: PrtScr / Facebook / Volodomir Zelenski, predsjednik Ukrajine

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručio je u nedjelju Rusima da trupla njihovih vojnika leže po bojištima u Ukrajini i da ih niko ne odnosi.

"U žarištima posebno teških borbi, prve linije naše odbrane preplavljene su truplima ruskih vojnika", rekao je ponavljajući da je 14.000 Rusa poginulo u invaziji na njegovu zemlju u videoporuci objavljenoj u nedjelju u 2 sata ujutro.

"A ta trupla, ta tijela niko ne odnosi".

Ivica Puljić: Zemlje koje se protive rezoluciji o Srebrenici šire laži u UN-u

Ivica Puljić: Zemlje koje se protive rezoluciji o Srebrenici šire laži u UN-u

Rekao je da može razumjeti da Rusija ima gotovo beskrajne rezerve vojnika i vojne opreme: "Ali želio bih pitati: građani Rusije - šta vam se dogodilo da niste primijetili svoje gubitke? "To je 14.000 majki, 14.000 očeva, žena, djece, rodbine, prijatelja - a vi ne primjećujete?"

Ukrajinske tvrdnje o broju poginulih ruskih vojnika ne mogu se neovisno provjeriti, niti se mogu prebrojati vojni gubici Ukrajine, koje su čelnici zemlje procijenili na oko 1300 vojnika prije otprilike tjedan dana.

Moskva je do sada potvrdila samo oko 500 žrtava među svojim snagama.

Ukrajinski predsjednik najavio je i ograničenja aktivnosti za 11 političkih stranaka u zemlji, uključujući one koje su optužene za veze s ruskom državom.

Zelenski je dodao da je ruska opsada lučkog grada Mariupolja "teror koji će se pamtiti stoljećima koji dolaze".

U svom kasnonoćnom obraćanju, on je rekao da će opsada Mariupolja "ući u povijest odgovornosti za ratne zločine".

"Učiniti to mirnom gradu... je teror koji će se pamtiti stoljećima koji dolaze."

Ipak, rekao je, potrebni su mirovni pregovori s Rusijom iako "nisu laki i ugodni".

Oko 400.000 ljudi zarobljeno je u Mariupolju više od dvije sedmice, sklonivši se od teškog granatiranja koje je prekinulo centralne opskrbe električnom energijom, grijanjem i vodom, prema lokalnim vlastima.

Spasioci još uvijek tragaju za preživjelima u teatru u Mariupolju za koji lokalne vlasti kažu da je sravnjeno ruskim zračnim napadima u srijedu. Rusija poriče da je pogodila kazalište ili da je gađala civile. 

Rusko ministarstvo odbrane priopćilo je u petak da njegove snage "stežu omču" oko Mariupolja i da su borbe stigle do središta grada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije