Victor Orban uveo obaveznu booster dozu za sve medicinske radnike

0
Radiosarajevo.ba
Victor Orban uveo obaveznu booster dozu za sve medicinske radnike
Foto: EPA-EFE / Covaxin - indijska vakcina

Mađarska će učiniti treću, booster-dozu vakcine protiv COVID-a 19 obaveznom za sve zdravstvene radnike, a od subote je obavezno i nošenje maske u većini zatvorenih prostora.

Šef kancelarije Viktora Orbana, Gergely Gulyas, na konferenciji za medije na kojoj je objavio nove mjere naglasio je da samo vakcine mogu pružiti zaštitu od COVID-a 19 u vrijeme dok raste broj zaraženih.

"Savjet vlade je da se svi vakcinišu booster-dozom koju je moguće primiti četiri mjeseca nakon druge doze", rekao je Gulyas. 

Ramo Isak svečano dočekao Munjića i Selmanovića nakon oslobađanja

Ramo Isak svečano dočekao Munjića i Selmanovića nakon oslobađanja

Mađarska je u četvrtak imala 10.767 novih slučajeva zaraze, što je najviši dnevni broj od sredine mart. U protekla 24 sata umrla je još 131 osoba. 

Dnevni broj novozaraženih bliži se rekordu koji iznosi 11.265, a dogodio se tokom trećeg vala pandemije

Mađarska trenutno nema gotovo nikakve restrikcije na snazi, a postotak vakcinisanih je daleko ispod prosjeka Europske unije. 

Rast broja novozaraženih primorao je mađarsku Liječničku komoru da u srijedu pozove na nove mjere. 

Komora je zatražila zabranu masovnih događaja i obavezno nošenje maski u zatvorenim prostorima. Ta institucija želi i da se u restorane, kina i kazališta ne može ući bez COVID-potvrde, prenosi Reuters. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije