Veliki šumski požar bjesni u Portugalu: Sa vatrenom stihijom se bori više od 800 vatrogasaca

0
Radiosarajevo.ba
Veliki šumski požar bjesni u Portugalu: Sa vatrenom stihijom se bori više od 800 vatrogasaca
Foto: EPA / Razorni šumski požari su sve češća pojava širom svijeta

Stotine vatrogasaca bore se s požarom koji bjesni u južnom Portugalu, pri čemu je spaljeno oko 6.700 hektara zemlje, a preventivno je evakuirano oko 1.400 ljudi.

Šumski požar, koji trenutačno gasi više od 800 vatrogasaca, izbio je u subotu u Odemiri u regiji Alentejo, ali se od tada proširio južno prema regiji Algarve, jednom od vodećih portugalskih turističkih odredišta.

Napore u borbi protiv plamena otežavaju visoke temperature i jaki vjetrovi, pri čemu je gradonačelnik Odemire Helder Guerreiro situaciju ocijenio "kritičnom, teškom i složenom", dok je zapovjednik civilne zaštite Jose Ribeiro rekao da predstoji još "puno posla" da se šumski požar stavi pod kontrolu.

Mate Rimac otvoreno i emotivno o situaciji u Livnu: "Naučio sam dobru lekciju"

Mate Rimac otvoreno i emotivno o situaciji u Livnu: "Naučio sam dobru lekciju"

Iz predostrožnosti je evakuirano ukupno 19 malih sela, četiri turistička smještajna kompleksa i jedan kamp, a nekoliko je cesta blokirano, izvijestile su lokalne vlasti.

Kako piše Reuters, zemlje južne Europe, poput Portugala, bore se s rekordnim temperaturama tokom vrhunca ljetne turističke sezone, a naučnici upozoravaju da uslijed klimatskih promjena toplinski valovi postaju sve češći i intenzivniji.

Portugalska meteorološka agencija IPMA u ponedjeljak je za šest okruga u zemlji, uključujući glavni grad Lisabon, izdala crveno upozorenje zbog ekstremnih vrućina.

Vlasti su više od 120 općina širom Portugala proglasile izloženima najvećem riziku od požara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije