Veliki pad popularnosti francuskog predsjednika Macrona

AA
Veliki pad popularnosti francuskog predsjednika Macrona
FOTO: EPA / Emmanuel Macron
Stopa popularnosti francuskog predsjednika Emmanuela Macrona (39) u augustu zabilježila je pad na 40 posto zadovoljnih ispitanika, što je pad od 14 posto u mjesec dana nakon onog od 10 posto u julu, pokazalo je najnovije istraživanje instituta Ifop.

Istraživanje koje je Ifop sproveo za "Journal du Dimanche", pokazalo je da je šef francuske države izgubio 22 posto popularnosti od njihovog prvog ispitivanja prije tri mjeseca, neposredno nakon izbora kada ga je podržavalo 62 posto Francuza.

Pad popularnosti bilježi i francuski premijer Edouard Philippe. Njega u odnosu na prošli mjesec podržava devet posto manje ispitanika. 

U istom trenutku 2012. godine Macronov prethodnik, socijalista Francois Hollande, uživao je znatno veću stopu popularnosti (54 posto), dok je s radom Nicolasa Sarkozyja 2007. godine bilo zadovoljno čak 67 posto ispitanika. 

U ovom mjesecu, 36 ispitanika se izjasnilo "donekle zadovoljnim" s Macronom, a četiri posto je bilo "veoma zadovoljno", što je za tri posto manje u odnosu na prošli mjesec. Istovremeno, ukupan broj nezadovoljnih porastao je sa 43 na 57 posto.

Ankteta je provedena online i putem telefona 25. i 26. augusta na uzorku od 1.023 ispitanika. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije