Velike vijesti za njemačku ekonomiju: Ovo su najbolji pokazatelji

1
Radiosarajevo.ba
Velike vijesti za njemačku ekonomiju: Ovo su najbolji pokazatelji
Foto: Pexels / Njemačka zastava

Njemačke firme u februaru su proizvele znatno više od očekivanog. Iako je izvoz još uvijek razočaravajući, ekonomisti vide znakove kraja silazne putanje.

Njemačka ekonomija u februaru je iznenađujuće snažno povećala proizvodnju. Industrija, građevinarstvo i opskrbljivači energijom zajedno su proizveli 2,1 posto više nego u prethodnom mjesecu, objavio je Savezni zavod za statistiku. To je najjači porast od januara 2023. godine, kada je mjesečni rast iznosio 2,9 posto. Ekonomisti koje je anketirala novinarska agencija Reuters, očekivali su porast od samo 0,3 posto. U januaru je rast iznosio 1,3 posto.

To znači, kako proizlazi iz reakcije ministarstva privrede, da se pojavljuju 'znakovi za stvaranje podloge za ekonomski rast'. Na to su već ranije ukazivali vodeći pokazatelji poput porasta novih narudžbi u proizvodnom sektoru kao i pokazatelj poslovne klime koji objavljuje ekonomski institut Ifo.

Čengić: Za 5 mjeseci završeni poslovi koji su čekali deceniju, ispunio sam još jedno obećanje

Čengić: Za 5 mjeseci završeni poslovi koji su čekali deceniju, ispunio sam još jedno obećanje

Samo je industrijska proizvodnja porasla za 1,9 posto, čemu su najviše pridonijele automobilska industrija (plus 5,7 posto) i hemijska industrija (plus 4,6 posto). No istodobno je proizvodnja u jednako važnom sektoru strojarstva pala za 1,0 posto. Za dobre rezultate u februaru zaslužno je i građevinarstvo: zabilježen je rast od 7,9 posto. Proizvodnja energije je, pak, pala za 6,5 ​​posto.

"Recesija će vjerojatno završiti na ljeto”

Ekonomisti u svim ovim pokazateljima vide oprezan oporavak. "Nakon dva mjeseca pouzdanih podataka za prvo tromjesečje, konačno postoji razlog za blagi optimizam da je barem došao kraj ekonomskom padu", rekao je glavni ekonomist banke ING Carsten Brzeski, komentirajući aktualne brojke.

"Drugo povećanje zaredom ukazuje na stabilizaciju poljuljane industrijske proizvodnje - pogotovo jer su se opet oporavili energetski intenzivni sektori poput kemijske industrije", rekao je glavni ekonomist Commerzbanke Jörg Krämer.

Njemačkoj će trebati više od 600.000 radnika u ovom sektoru

Njemačkoj će trebati više od 600.000 radnika u ovom sektoru

"Teret prouzročen nedavnim povećanjem ključnih kamatnih stopa i troškova energije polako se smanjuje." Recesija u Njemačkoj će vjerojatno okončati na ljeto. Međutim, kako navode stručnjaci, neriješeni strukturni problemi njemačkog gospodarstva i dalje govore protiv snažnog oporavka.

Izvoz iznenađujuće opada

Međutim, trenutačni podaci o vanjskoj trgovini kvare sliku laganog oporavka. Zbog pada potražnje iz Europe i Kine izvoz je u februaru iznenađujuće pao za 2,0 posto u odnosu na prethodni mjesec i to na 132,9 milijardi eura. Uvoz je, pak, neočekivano porastao za 3,2 posto, dosegnuvši drugi mjesec zaredom 111,5 milijardi eura.

U siječnju je izvoz porastao za značajnih 6,3 posto. Sveukupno, izvoz u zemlje izvan Europske unije blago je porastao za 0,4 posto na 60,0 milijardi eura. Značajan rast od 10,2 posto zabilježen je jedino u robnoj razmjeni sa SAD-om, prenosi DW.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije