Velike sile se okrenule protiv Trumpa: Uništio je naše povjerenje

Radiosarajevo.ba
Velike sile se okrenule protiv Trumpa: Uništio je naše povjerenje
EPA / Slika sa sastanka G7

Njemačka i Francuska su oštro kritizirale odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa da naglo povuče podršku zajedničkoj izjavi država G7 te su ga optužile da uništava povjerenje i da se ponaša nekonzistentno, prenosi Hina.

Trump je summit G7 u Kanadi napustio ranije, a potom je na Twitteru napisao da povlači svoj potpis sa zajedničke izjave. Na toj društvenoj mreži je napao i kanadskog premijera Justina Trudeaua.

"Premijer Kanade Justin Trudeau ponašao se tako blago tijekom naših G7 sastanaka da bi nakon što sam otišao rekao da su 'američke carine pomalo uvredljive' i da 'se njime neće manipulirati'. Jako neiskreno i nemoćno. Naše carine su odgovor na njegovih 270 posto na mliječne proizvode!" napisao je Trump.

Njemačka i Francuska, članice G7, istaknule se da stoje iza zajedničke izjave usprkos Trumpovoj odluci.

"U nekoliko sekundi može se uništiti povjerenje s 280 slova na Twitteru", rekao je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas.

Trumpovo ponašanje "zapravo nije iznenađenje, vidjeli smo to i kod klimatskog sporazuma i nuklearnog dogovora s Iranom", istaknuo je ministar iz reda socijaldemokrata, partnera u vladajućoj koaliciji Angele Merkel.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije