Velike novosti od danas u Njemačkoj: Čeka se potvrda Bundestaga

1
Radiosarajevo.ba
Velike novosti od danas u Njemačkoj: Čeka se potvrda Bundestaga
Foto: EPA-EFE / Bundestag

Njemačka od danas, 7. decembra 2023. godine planira uvesti novi propis koji će promijeniti i iz temelja revolucionirati sadašnji sistem izdavanja potvrda o privremenoj nesposobnosti za rad, odnosno doznaka za bolovanje.

Riječ je o već poznatoj mjeri iz najjače faza pandemije koronavirusom: otvaranja bolovanja putem telefona.

Ova praksa, koja je trebala biti ukinuta kada COVID-19 nestane, no sada bi se mogla trajno primjenjivati. Ovaj bi potez mogao donijeti dugoročne promjene u načinu na koji ljudi dobivaju liječničke potvrde o bolovanju, te će učiniti pristup medicinskoj podršci fleksibilnijim.

Anketa | Kompanija Ryanair preuzela dominaciju u regiji

Anketa | Kompanija Ryanair preuzela dominaciju u regiji

Bundestag ga je u ljeto odlučio trajno uvesti, no provedba ovog propisa je odgođena. Zajednički odbor prvotno je planirao uspostaviti smjernice do kraja januara. Ali, stanje u liječničkim ordinacijama zahtijeva ubrzanu implementaciju ovog propisa.

Novi propis dopušta da se sve bolesti za koje se ne očekuje da će biti teške mogu potvrditi telefonom, pod uvjetom da ordinacija poznaje pacijenta i da se identitet pozivatelja može nepobitno utvrditi.

To znači da se pacijenti mogu sami liječiti kod kuće kada su bolesni bez odlaska u ordinaciju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije