Nastavnici se zalažu za useljeničke kvote u njemačkim školama: Šta to znači?

2
Radiosarajevo.ba
Nastavnici se zalažu za useljeničke kvote u njemačkim školama: Šta to znači?
Foto: Pexels / Djeca u školi / Ilustracija

Vodeći predstavnik njemačkih nastavnika predlaže formiranje kvota prema kojima škole, u interesu integracije, trebaju razjmestiti djecu useljeničkog porijekla.

"Imamo problem integrisanja u njemačko društvo", rekao je za Bild od četvrtka predsjednik nacionalnog udruženja nastavnika Heinz-Peter Meidinger.

Uspješna integracija zahtijeva "obaveznu predškolsku podršku, opsežni test vladanja jezikom i useljeničke kvote", rekao je Meidinger.

Sramotno: Ambasador Rusije stao na stranu RS i vrijeđao Bosnu i Herecegovinu

Sramotno: Ambasador Rusije stao na stranu RS i vrijeđao Bosnu i Herecegovinu

Integracija ne može uspjeti, dodao je, ako u pojedinim školama 95 posto razreda čine djeca koja nisu iz Njemačke.

Meidinger nije zalazio u detalje o kvotama, ali jeste rekao da udio djece useljeničkog porijekla veći od 35 posto u odjeljenju "nesrazmjerno utiče na uspjeh".

Pojam "useljeničkog porijekla" u Njemačkoj nije precizno definisan. Najčešće se podrazumijeva da je to neko čiji je barem jedan roditelj rođen kao državljanin neke druge zemlje.

Prema njemačkom ustavu, "porijeklo, rasa, jezik, domovina i mjesto rođenja, vjera, religijska i politička uvjerenja nikoga ne smiju dovesti u podređen ili povlašten položaj", prenosi dpa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije