Velike brojke: Znate li koliko je Britanska vlada potrošila na sahranu kraljice Elizabete?

0
Hina
Velike brojke: Znate li koliko je Britanska vlada potrošila na sahranu kraljice Elizabete?
Foto: EPA / Kraljica sahranjena 19. septembra prošle godine

Britanska vlada je potrošila 161,7 miliona funti (204 miliona američkih dolara) na državnu sahranu kraljice Elizabete, objavilo je ministarstvo financija.

Nakon što je kraljica Elizabeta umrla 8. septembra prošle godine u 96. godini, u zemlji je proglašeno desetodnevno žalovanje, koje je završilo sahranom 19. septembra.

Kovčeg koji je bio izložen u Westminster Hallu obišlo je oko 250.000 ljudi kako bi odalo počast najdugovječnijoj kraljici.

Aljoša Čampara: 'Dodik nama ne može prijetiti'

Aljoša Čampara: 'Dodik nama ne može prijetiti'

"Prioritet vlade je bio da događaji vezani uz sagranu prođu glatko i nesmetano i s primjerenom dozom dostojanstva te da istovremeno sigurnost građana bude zajamčena u svakom trenutku", napisao je u pismu parlamentu ministar financija John Glen.

Na ministarstvo unutrašnjih poslova, zaduženo za održavanje reda i nacionalnu sigurnost, otišao je najveći dio novca, 73,7 miliona funti. Gradska policija Londona je na ulicama rasporedila najveći broj policajaca ikada, ističući da je to bila njihova najveća sigurnosna operacija u historiji.

Na sahrani su se okupili mnogobrojni svjetski čelnici i monarsi. Policijsko osiguranje je bilo veće nego na Olimpijskim igrama 2012. i na proslavi kraljičina platinastog jubileja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije