Velika vojna operacija u Njemačkoj: Pripremaju se za eskalaciju rata u Ukrajini

9
Radiosarajevo.ba
Velika vojna operacija u Njemačkoj: Pripremaju se za eskalaciju rata u Ukrajini
Print Screen / Njemačka vojska / Ilustracija

Ministarstvo obrane Savezne Republike Njemačke razvija plan za raspoređivanje stotina hiljada NATO-ovih vojnika po svom teritoriju u slučaju da se rat u Ukrajini pretvori u transnacionalni konflikt.

Glasnogovornik Glavnog stožera Oružanih snaga SR Njemačke potvrdio je u utorak, 16. jula, Newsweeku da se na tajnom planu "OPLAN DEU" (Operations Plan Germany) stalno radi, te da ga se stalno ažurira.

"Sposobnost brzog premještanja velikih kontingenata NATO trupa na istočno krilo saveza u slučaju pogoršanja sigurnosne situacije središnji je stup konvencionalnog odvraćanja", rekao je glasnogovornik Glavnog stožera OS SR Njemačke.

Sjajne vijesti sa Koševa: Sarajevo izjednačilo u 57. minuti

Sjajne vijesti sa Koševa: Sarajevo izjednačilo u 57. minuti

Njemački časopis Der Spiegel prošle je sedmice sugerirao da se Berlin priprema za raspoređivanje oko 800 hiljada vojnika i 200 hiljada vozila te da će se to napraviti kako bi se moglo pravovremeno reagirati na eskalaciju rata u Ukrajini.

"Osnovni zadatak Njemačke je jamčiti planirano raspoređivanje i opskrbu savezničkih i njemačkih snaga. U NATO-ovim planovima, nekoliko stotina hiljada vojnika mora dobiti dosljednu logističku i medicinsku skrb", rekao je glasnogovornik Glavnog stožera OS SR Njemačke.

Der Spiegel je rekao da njemački i NATO-ovi dužnosnici razmišljaju o raspoređivanju vojnika duž najvažnijih njemačkih prometnica, pogotovo 482 kilometra dugačke Autoceste A2 koja spaja Oberhausen na sjeverozapadu zemlje i predgrađa Berlina na sjeveroistoku. Njemački je časopis dodao da će Rusija u slučaju eskalacije oružanih sukoba na Starom kontinentu gotovo sigurno napasti tu autocestu.

"Planiranje ne uzima u obzir samo jednu autocestu kao osovinu kretanja kroz Njemačku, već i mnoge autoceste i savezne autoceste. Primjer takve osi zapad-istok je središnja Autocesta A2. OPLAN DEU specificira zahtjeve za OS SR Njemačke i zahtjeve koje trebaju ispuniti drugi državni i civilni subjekti u obrani kao zadatak cijele vlade i cijelog društva", rekao je glasnogovornik Glavnog stožera OS SR Njemačke te dodao da ne može komentirati podatke koje je iznio Der Spiegel.

Glasnogovornik Glavnog stožera OS SR Njemačke rekao je i da se može očekivati da će neprijateljski akteri poduzeti mjere kako bi ograničili mobilnost NATO-ovih trupa da se prijetnje kojima bi trupe mogle biti izložene stalno analiziraju.

U sažetku plana OPLAN DEU koji je vidio Newsweek stoji da je rat u Ukrajini uzdrmao europsku sigurnosnu arhitekturu te natjerao Njemačku da redizajnira svoju obranu i sposobnost da ispoštuje obveze prema NATO-u.

Njemački su dužnosnici više puta rekli da je direktan sukob između NATO-a i Rusije "realna briga".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije