SAD: Cjepivo Pfizer može se skladištiti i na normalnim temperaturama zamrzivača

0
Radiosarajevo.ba
SAD: Cjepivo Pfizer može se skladištiti i na normalnim temperaturama zamrzivača
Foto: EPA-EFE / Pfizerova vakcina

Smrznute bočice Pfizerovog cjepiva COVID-19 mogu se čuvati na temperaturama uobičajenim u farmaceutskim zamrzivačima u razdoblju do dvije sedmice, objavila je u četvrtak američka Uprava za hranu i lijekove (FDA).

Ovaj potez velika je vijest jer "ublažava" prethodni striktan zahtjev da se cjepivo čuva na ultra niskim temperaturama, između minus 80 do minus 60 stepeni Celzijusa.

"Alternativna temperatura za transport i skladištenje olakšat će teret nabavke opreme za mjesta vakcinisanja i trebala bi pomoći da se cjepivo dovede na više mjesta", rekao je Peter Marks, direktor FDA-ovog Centra za procjenu i istraživanje bioloških lijekova, piše AFP.

FDA je priopćila da će u skladu s tim ažurirati svoj informativni list.

Farmaceutski zamrzivači obično rade na oko minus 20 stepeni Celzija.

Potez je uslijedio nakon što je Pfizer podnio zahtjev temeljen na istraživanju stabilnosti cjepiva pod toplijom temperaturom.

Cjepivo Pfizer temelji se na novoj tehnologiji koja koristi sintetske molekule mRNA za isporuku genetskih uputa da ljudske stanice da stvore dio koronavirusa. Molekule mRNA zatvorene su u česticama masti kako bi ih zaštitile, ali se i dalje brže razgrađuju od tradicionalnih cjepiva, pa zahtijevaju strože mjere skladištenja.

Jednom odmrznute bočice mogu se čuvati na temperaturi od 2 do 8 Celzijevih stepeni, do pet dana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije