Pfizer i BioNTech, usavršavaju svoju vakcinu

Fena
Pfizer i BioNTech, usavršavaju svoju vakcinu
Foto: EPA-EFE / Pfizer BioNTech

Američka farmaceutska kompanija Pfizer objavila je u četvrtak da je započela proučavanje treće doze svoje vakcine protiv COVID-19, u okviru strategije borbe protiv mutiranih verzija koronavirusa.

Zdravstveni autoriteti tvrde da prva generacija vakcina protiv COVID-19 još štiti od varijanti koje se pojavljuju u raznim dijelovima svijeta. Proizvođači su, međutim, počeli da se pripremaju u slučaju da se pojavi mutacija virusa otporna na vakcinu.

Pfizer je saopćio da će po treću dozu za 144 volontera, odabranih među ljudima koji su učestvovali u ranim fazama testiranja vakcine u SAD - u tokom prošle godine. Kompanija želi da ustanovi da li će dodatna doza vakcine koja se daje u šest do 12 mjeseci nakon prve doze osnažiti imunološki sistem u dovoljnoj mjeri da štiti organizam od mutiranog virusa.

Pfizer i njegov njemački partner, BioNTech, također usavršavaju svoj recept za vakcinu. Kompanije su u raspravi s američkim i evropskim regulatorima o studiji koja bi procijenila doze potrebne za bolji odgovor na varijante virusa, poput one otkrivene prvi put u Južnoj Africi, prenosi AP.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije