Velika oluja u Austriji: Otkazani letovi, ceste blokirane, neke kuće ostale bez krovova

2
Radiosarajevo.ba
Velika oluja u Austriji: Otkazani letovi, ceste blokirane, neke kuće ostale bez krovova
Foto: Screenshot / X.com / Nevrijeme u Austriji

Jaka kiša i tuče uzrokovale su štetu širom Austrije u petak, 12. jula,  pri čemu je meteorološka služba UBIMET zabilježila 190.000 udara munja u alpskoj zemlji u jednom danu, što je najviša brojka ove godine, prenosi dpa.

U zapadnoj saveznoj državi Vorarlberg, padavine u dolini Rajne blizu Bodenskog jezera bile su toliko jake da su se drveća savijala, dok su neke kuće ostale bez krovova, a ceste su bile poplavljene zbog začepljenih odvoda.

Zbog velike količine padavinskih voda koje su se slijevale u Rajnu, vlasti su zatvorile područja u blizini rijeke za javnost kao mjeru predostrožnosti.

Pogledajte kako je sinoć izgledao ples munja iznad Sarajeva

Pogledajte kako je sinoć izgledao ples munja iznad Sarajeva

Austrijska kompanija za osiguranje od tuče (Österreichische Hagelversicherung) procijenila je ukupnu štetu u Vorarlbergu na oko 1,2 miliona eura.

"Više od 5.000 hektara usjeva uništeno je", saopćeno je.

Oko 40 letova je otkazano na bečkom aerodromu u petak uveče, 12. jula, zbog nepovoljnih vremenskih uslova.

Neki od puteva su bili u potpunosti blokirani zbog klizišta, a u drugim dijelovima je došlo i do poplava zbog velike količine kiše koja je padala.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije