Pogledajte radarske snimke: Sloveniju pogodilo nevrijeme, olujna ćelija širi se prema bh. susjedstvu

0
Radiosarajevo.ba
Pogledajte radarske snimke: Sloveniju pogodilo nevrijeme, olujna ćelija širi se prema bh. susjedstvu
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Nevrijeme / Ilustracija

Slovenski mediji javljaju kako su se nad zemljom u nedjelju, 13. jula, pojavile jače olujne ćelije koje su se u ranim poslijepodnevnim satima pomaknule prema sjeveroistoku. U Štajerskoj je poslijepodne nekoliko minuta padao grad i državu je zadesilo veliko vrijeme, javlja slovenski portal 24ur.

Slovenska Agencija za okoliš izdala je narančasto upozorenje za veliki dio zemlje te upozorila da se navečer u središnjoj i sjeveroistočnoj Sloveniji mogu pojaviti i neka jača nevremena.

U okolici Slovenske Bistrice i Slovenskih Konjica oko 15 sati padao je krupan grad, no idućih sati oluja bi mogla pogoditi istok jer se olujni pojas seli preko Koroške, Štajerske i Prekmurja.

Toplotni talas u BiH ne posustaje: Temperature idu iznad 40 °C, ljekari apeluju na građane

Toplotni talas u BiH ne posustaje: Temperature idu iznad 40 °C, ljekari apeluju na građane

U smjeru Slovenske Bistrice i Ptuja - tek nešto više od 20 kilometara zračne linije od Varaždina - sada se kreće jača olujna ćelija koja osim jakih pljuskova i udara vjetra može donijeti i tuču većih dimenzija. I prema Celjskoj kotlini trenutno putuje još jedan jači olujni sustav, javlja MeteoInfo.

Zbog toga bi na oprezu trebali biti i stanovnici sjevernih hrvatskih regija, ponajprije Hrvatskog zagorja i Međimurja.

Toplinski val i dalje traje i u Sloveniji pa je Slovenska Agencija za okoliš izdala narančasto upozorenje zbog visokih temperatura.

Zbog povoljnih uvjeta za stvaranje jačih olujnih ćelija ili olujnih sistema postoji mogućnost lokalnog nevremena, osobito na sjeveroistoku Slovenije. Velika količina raspoložive potencijalne energije, koja će se uspostaviti tokom dana, omogućit će stvaranje tuče i jakih udara grmljavine ukoliko dođe do razvoja olujnih ćelija.

Nevrijeme u Sloveniji
Foto: X.com: Nevrijeme u Sloveniji

Iz Hidrometeorooškog zavoda (FHMZ) BiH su najavili lokalne pljusukove u našoj zemlji.

"U nedelju, 14. jula, u našoj zemlji sunčano i vruće uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne rijetki lokalni pljuskovi su mogući ponegdje u sjevernim i sjeveroistočnim područjima Bosne. Vjetar slab do umjeren u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne jugozapadni, a u ostatku zemlje sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 20 do 26, na jugu i sjeveru zemlje do 29, a dnevna od 34 do 42 °C", naveli su iz FHMZ-a.

Poznati meteorolog objavio kada nakon +42°C stiže osvježenje: Na kišu nećemo dugo čekati

Poznati meteorolog objavio kada nakon +42°C stiže osvježenje: Na kišu nećemo dugo čekati

Iz BHmeteo na Facebooku navode da, prema prognozama, toplotni talas će trajati još najmanje sedam dana uz konstantno visoke temperature, lokalno i malo toplije nego ovih dana uz većinom sunčano vrijeme.

"Tek malo sjevernije od naših krajeva, u većem dijelu zapadne i središnje Evrope potpuno drugačija vremenska slika. Osjetno niže temperature uz česte padavine u sklopu hladnih fronti koje bi se preko Atlantika premještale dalje prema istoku", navode iz BHmetea.

Kompletnu prognozu za četiri dana za BiH pročitajte na linku OVDJE.

Pogledajte snimak - padao grad veličine 10 centimetara:

Zreče… Avtor: Damjan Škafar

Zreče… Avtor: Damijan Škafar

Posted by Neurje.si on Saturday, July 13, 2024

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije