Poznati meteorolog objavio kada nakon +42°C stiže osvježenje: Na kišu nećemo dugo čekati

0
Radiosarajevo.ba
Poznati meteorolog objavio kada nakon +42°C stiže osvježenje: Na kišu nećemo dugo čekati
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Paklene vrućine u Sarajevu

Meteorolog amater Marko Čubrilo, čije prognoze prati cijeli region, objavio je na svom Facebooku šta nas čeka kad je vremenska prognoza u pitanju i kada možemo da očekujemo promjenu vremena.

"Bit će nešto češće pojave lokalnih pljuskova dok se jače osvježenje uz češće pljuskove očekuje oko 23. jula.

Nema se šta mnogo pisati za narednih 7-10 dana. Zadržat će se pretežno sunčano i izuzetno toplo, posebno za ovaj vikend i u prvom dijelu sljedeće nedjelje.

Poznati meteorolog nas obradovao: 'Evo kada definitivno stiže jače osvježenje'

Poznati meteorolog nas obradovao: 'Evo kada definitivno stiže jače osvježenje'

U tim danima će se maksimumi kretati od +32 do +41 stepen Celzijusa. Najtoplije vrijeme se očekuje u zaleđu Jadrana i u Panonskoj nizji regiona gdje će i noćni minimumi često biti od +23 do +26, a ponegdje i oko +28 stepeni Celzijusa.

Za viked se očekuje nešto češća pojava lokalnih pljuskova, posebno na sjeveru regiona i u planinskim predjelima. Češća pojava nestabilnosti je moguća i oko 18. jula kada bi vrućine mogle malo popustiti uz maksimumi od +29 do +38 stepen Celzijusa, ali obzirom na zagrijanost atmosfere to manje pupuštanje vrućine se i neće posebno osjetiti. Noći i dalje ostaju neugodno tople.

Poslije 20. jula se ponovo računa na nekoliko veoma toplih dana uz maksimume od +31 do +39 stepeni Celzijusa, dok bi konačno nešto osjetnije osvježenje uz maksimume koji bi uglavnom bili ispod +30 stepeni Celzijusa nastupilo oko 22. jula. Sam kraj jula na dugoročnom planu za sada djeluje promjenjivo i manje vrelo, tako da se lako može destiti da se vrućine ove snage ovog ljeta više neće vraćati.

Narednih 7-10 dana nastavak jakog, toplog, talasa. Kao što sam toliko puta do sada napomenuo… Svi iznijeti podaci i procjene su rezultat moje obrade i tumačenja numeričkih modela, za zvanične informacije pratite državne prognostičke zavode", napisao je Marko Čubrilo na svom Facebook profilu.

VELIKE VRUĆINE BAREM DO KRAJA SLEDEĆE NEDELJE. BIĆE NEŠTO ČEŠĆE POJAVE LOKALNIH PLJUSKOVA DOK SE JAČE OSVEŽENJE UZ...

Posted by Marko Cubrilo on Saturday, July 13, 2024

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije