Velika Britanija obećala državama dati 105 miliona funti pomoći

0
Hina
Velika Britanija obećala državama dati 105 miliona funti pomoći
FOTO: EPA / Ilustracija

Britanija je obećala 105 miliona funti ili oko 141.7 miliona dolara hitne pomoći ranjivim nacijama, posebice u Africi, zbog širenja visoko prenosive varijante koronavirusa omikrona.

Britanska vlada je najavila da će taj novac ići za mjere koje pomažu u smanjenju prijenosa, povećanju testiranja i povećanju opskrbe kisikom.

"Velika Britanija pruža vitalnu pomoć u borbi protiv širenja novih varijanti diljem svijeta", rekla je ministrica vanjskih poslova Liz Truss u saopćenju, dodavši da je to "ključno za osiguranje naše slobode i okončanje ove pandemije jednom zauvijek".

Pronađeno tijelo dječaka, nastavlja se potraga za majkom koja je sa troje djece skočila u rijeku

Pronađeno tijelo dječaka, nastavlja se potraga za majkom koja je sa troje djece skočila u rijeku

Zajedno s drugim bogatim zemljama Britanija je optužena da ne čini dovoljno za distribuciju zaliha vakcina siromašnijim zemljama, za što su neki naučnici rekli da je ključno za zaustavljanje pojave novih varijanti.

Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da je Britanija isporučila 30 miliona vakcina ostatku svijeta, kao što je obećala do kraja 2021., što je dio od obećanih 100 miliona vakcina za doniranje.

Do sada je 24.6 miliona doza dano COVAX-u, globalnoj mreži za dijeljenje vakcina, za isporuku zemljama, a 5.5 miliona je podijeljeno izravno zemljama u potrebi, uključujući Keniju, Jamajku i Indoneziju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije