8 simptoma infekcije omikron sojem korone: Ni slučajno ih nemojte ignorirati

7
Priredio: Almir Sokolović
8 simptoma infekcije omikron sojem korone: Ni slučajno ih nemojte ignorirati
Foto: Jutarnji.hr / Pet simptoma infekcije omikron sojem korone

Novi soj koronavirusa - omikron, nakon što je proteklih sedmica stigao u Hrvatsku, Srbiju, Kosovo i ostatak regiona, došao je i u Bosnu i Hercegovinu, potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba.

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je ranije da se ovaj soj širi brže od delta soja i da najvjerovatnije ne zaobilazi ni vakcinisane, ni one koji su već preležali infekciju nekom od prethodnih varijanti novog koronavirusa.

Za razliku od prethodnih sojeva virusa SARS-CoV-2 koji su se manifestovali otprilike pet do 14 dana pošto je čovjek došao u kontakt sa virusom, simptomi infekcije omikron sojem mogu da se jave već u prvih 48 sati.

Delegacije iz RS stigle u bivšu Dobrovoljačku ulicu: Položili cvijeće i zapalili svijeće

Delegacije iz RS stigle u bivšu Dobrovoljačku ulicu: Položili cvijeće i zapalili svijeće

Pet simptoma infekcije omikron sojem korone - undefined

Foto: Jutarnji.hr: Pet simptoma infekcije omikron sojem korone

Analiza slučajeva korone u Londonu, gdje je u Ujedinjenoj Kraljevini i najviše omikrona, pokazuje da su najčešći znakovi zaraze bili spomenuto curenje iz nosa, glavobolja, umor, kihanje i grlobolja što nisu klasični simptomi COVID-19 koji uglavnom dolazi s visokom temperaturom, gubitkom osjeta okusa i mirisa te jakim kašljem.

Kako su naučnici utvrdili, razlog tome jest što je virus korone u omikronu toliko mutirao da je velikim djelom modificirao svoje „bodlje“ na koje se usredotočuju današnje vakcine.

Američka naučna komapnija Nference je u omikronu utvrdila segment genetskog materijala kojeg nije bilo u dosadašnjim sojevima korone, ali jeste u jednom potpuno drugom virusu koji uzrokuje – prehladu.

Prema podacima aplikacije ZOE Study, prijavljeni simptomi koji ukazuju na infekciju omikron sojem donekle se razlikuju od simptoma koji su bili karakteristični za prethodne sojeve.

Ključna razlika je što je mali broj oboljelih prijavio gubitak čula mirisa i ukusa.

Također, manji broj oboljelih rjeđe prijavljuje povišenu tjelesnu temperaturu, koja je bila karakteristična za prethodne sojeve.

Simptomi na koje bi trebalo obratiti pažnju su:

-Curenje iz nosa
- Grebanje u grlu
- Suhi kašalj
- Glavobolja
- Umor
- Kijanje
- Noćno znojenje
- Bolovi u cijelom tijelu, sa akcentom na bol u krstima

Doktori u Južnoj Africi prijavili su da su pacijenti zaraženi omikron sojem najčešće kao prve simptome prijavljivali suhi kašalj, grebanje u grlu, noćno znojenje i bol u krstima.

Britanski doktor Amir Kahn opisao je noćno znojenje kao simptom infekcije omikron sojem kao znojenje koje iziskuje da se oboljeli obavezno presvuče.

Vodeći imunolog u Velikoj Britaniji John Bell danas (utorak, 29. decembar, op. a.) izjavio je da omikron varijanta koronavirusa nije ista kao ona kojoj je svijet svjedočio prošle godine i da se nova varijanta "čini manje ozbiljnom".

Bell, koji je redovni profesor na Univerzitetu Oxford i savjetnik Vlade velike Britanije, rekao je da se, uprkos povećanju broja slučajeva i ljudi koji su primljeni u bolnicu, omikron čini kao manje ozbiljna varijanta, a zaraženi kraće borave u bolnici u odnosu na zaražene prethodnim mutacijama.

"Omikron ne izaziva istu bolest koju smo viđali prije godinu dana", rekao je Bell u izjavi koju je prenio "Guardian" i dodao da je procenat smrtnosti ostao nizak u odnosu na stopu infekcije.

Također se naglašava da se utvrdilo da se omikron deset puta sporije umnožava u plućima u odnosu na prijašnje varijante.

Također, jedan broj oboljelih kao simptome navodi gubitak apetita i moždanu maglu.

Europska unija patentirala je poseban PCR test za detekciju omikron soja.

Pacijenti zaraženi omikron varijantom, posebno oni koji su nevakcinisani, prijavljuju intenzivnu glavobolju i snažne bolove u mišićima.

Stručnjaci su još prilično oprezni kod „dobre vijesti“ – da je omikron možda manje opasan.

Anthony Fauci, zdravstveni savjetnik američkog predsjednika Joea Bidena, o razvoju bolesti tek govori kako je to „nešto malo ohrabrujuće“, ali broj ispitanih slučajeva je još vrlo malen.

Na oprez pozvao je građane i prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, generalni direktor Opće bolnice u Sarajevu, koja je u proteklom periodu pandemije koronavirusa iznijela veliki teret i postala jedna od najboljih medicinskih ustanova ne samo u Bosni i Hercegovini, već i u regionu. 

"Još jedan novi soj u ovoj pandemiji. Iznijeli smo se do sada sa svim udarima, teškim situacijama. Vakcinacija mjere zaštite i nada da ulazimo u završnu fazu pandemije. Opšta bolnica Abdulah Nakaš, sa svim svojim kapacitetima na raspolaganju je stanovništvu. Bit ćemo i dalje sigurnost i utočište bolesnima", kazao je prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, generalni direktor Opće bolnice u Sarajevu, za portal Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije