Velika akcija u SAD-u i Italiji. Uhapšeno 16 članova zloglasne porodice Gambino

0
Hina
Velika akcija u SAD-u i Italiji. Uhapšeno 16 članova zloglasne porodice Gambino
Foto: Printscreen / Hapšenje osumnjičenih

Šesnaest navodnih vođa i saradnika kriminalne porodice Gambino uhapšeno je u SAD-u i Italiji, saopćili su američki tužitelji.

Optužbe protiv njih uključuju reketarenje, iznudu, odmazdu svjedocima, zavjeru i prevaru.

Deset ih je uhapšeno na području New Yorka, a šest su ih talijanske vlast uhapsile u Palermu na Siciliji.

Premijer KS Nihad Uk objavom fotografije na Instagramu proslavio 36. titulu Real Madrida

Premijer KS Nihad Uk objavom fotografije na Instagramu proslavio 36. titulu Real Madrida

Još jedan osumnjičeni je trenutno u bijegu, prema američkom Ministarstvu pravosuđa. Osumnjičenici koji žive u SAD-u izvedeni su pred sud u New Yorku. U optužnici su tužitelji iznijeli obrazac zastrašivanja i nasilnih napada s namjerom pronevjere sredstava te prevare sindikata i planova primanja zaposlenika.

Mafijaši su ciljali na kompanije za rušenje i firme koje se bave sakupljanjem i odvozom smeća. Prema optužnici, članovi skupine prijetili su biznismenima i tražili da im se plaća određeni iznos za pružanje zaštite. Tereti ih se da su izbjegli pravila sindikata i namjestili ponude za unosne ugovore o rušenju, piše BBC.

Optuženi su također 0 prijetnje svjedocima, pranje novca i krivična djela povezana s vatrenim oružjem.

Među uhapšenima su - kapetan porodice Joseph "Joe Brooklyn" Lanni, vojnik porodice Angelo "Fifi" Gradilone i saradnik sicilijanske mafije Francesco Vicari, poznat i kao "ujak Ciccio".

Porodica Gambino jedan je od pet istaknutih mafijaških paorodica s područja New Yorka zajednički poznatih kao La Cosa Nostra. Porodicu je vodio šef John Gotti do njegove smrti u zatvoru 2002., a kasnije Frank Cali, koji je ubijen ispred svoje kuće na Staten Islandu u martu 2019.

Njegova smrt označila je prvo ciljano ubostvo mafijaškog bossa u gradu od smrti tadašnjeg šefa porodice Gambino, Paula Castellana, 1985. godine. Nekoliko nedavnih istraga i policijskih operacija usmjereno je na skupinu u SAD-u i Italiji. Optuženima prijete kazne od 20 do 180 godina zatvora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije