"Kriminalne hobotnice": Mafijaši iz BiH sarađuju i sa latinoameričkim bandama

2
Radiosarajevo.ba
"Kriminalne hobotnice": Mafijaši iz BiH sarađuju i sa latinoameričkim bandama
Foto: Srpska info / Kokain / Ilustracija

Mafijaške grupe koje su aktivne u BiH, također djeluju i u drugim evropskim zemljama i imaju direktne veze sa latinoameričkim organizovanim kriminalnim grupama.

To je objavila Globalna inicijativa za borbu protiv transnacionalnog organizovanog kriminala u svom izvještaju u kojem je BiH pozicionirala na nezahvalnoj, osmoj poziciji u Evropi po indeksu organizovanog kriminala za 2023. godinu.

Upozoreno je da grupe organizovanog kriminala sa Balkana imaju istaknutu ulogu na raznim kriminalnim tržištima u BiH, a potiču iz Hrvatske, Crne Gore i Srbije te u manjoj mjeri iz Albanije.

Prof. dr. Jasmin Ahić: Rusija vodi "specijalni rat", Zapadni Balkan im je posebna meta

Prof. dr. Jasmin Ahić: Rusija vodi "specijalni rat", Zapadni Balkan im je posebna meta

"Pored toga, turski kriminalni akteri također imaju značajan uticaj na kriminalna tržišta u BiH, posebno u oblastima krijumčarenja i finansijskog kriminala", navodi se u izvještaju.

Naglašeno je da broj evidentiranih organizovanih kriminalnih grupa koje djeluju na tržištima trgovine drogom, krijumčarenja ljudi, privrednog kriminala, korupcije, trgovine oružjem itd. u Bosni i Hercegovini posljednjih godina raste.

"U zemlji postoji značajan broj kriminalnih mreža koje su veoma dobro umrežene i čija je saradnja uglavnom fluidna. Poznato je i da ove mreže sarađuju sa organizovanim kriminalnim grupama iz drugih zemalja u regionu, posebno iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske. Grupe u mafijaškom stilu također su istaknute u BiH, doduše u ograničenoj mjeri. Njihovo prisustvo u zemlji je olakšano široko rasprostranjenom korupcijom i neefikasnim sistemom bezbjednosti u zemlji", istaknuto je u izvještaju.

Ove grupe su, dodaje se, uglavnom uključene u trgovinu drogom širom BiH. Ocijenjeno je da je BiH usvojila zadovoljavajuću politiku protiv korupcije i organizovanog kriminala na papiru, ali su "nezavisne mjere zaštite od korupcije slabe, a korupcija i zarobljavanje države ostaju sistemska pitanja".

Pravosuđe BiH, napominje se, i dalje je slabo i često pati od političkog uplitanja.

"Nedostatak političke volje za pokretanje reforme pravosuđa i loše funkcionisanje pravosudnog sistema i dalje podrivaju ostvarivanje ljudskih prava i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala", naglašeno je.

Anesa Agović, koordinatorka Globalne inicijative protiv transnacionalnog organizovanog kriminala za BiH, ocjenjuje da su, načelno, bezbjednosne agencije i pravosuđe u BiH opredijeljeni za suprotstavljanje organizovanom kriminalu, što potvrđuju i strategije, akcioni planovi i drugi dokumenti izrađeni na svim nivoima vlasti.

"Međutim, kod nas je uvijek problem u implementaciji usvojenih dokumenata, naročito kada su u pitanju složenije istrage. Vrlo važna je činjenica da je BiH intenzivirala saradnju sa Europolom kroz aktiviranje kontakt tačke, tako da će i to biti dodatni vjetar u leđa u planiranju i provođenju određenih istražnih radnji na otkrivanju teških kriminalnih djela", navela je Agovićeva za "Nezavisne novine".

Kako dodaje, aktuelne istrage u BiH, ali i u regionu, pokazale su da je većina organizovanih kriminalnih grupa (OKG) u BiH bila sastavni dio većih organizovanih kriminalnih grupa uglavnom iz Crne Gore i Srbije ili su imali direktne kontakte sa OKG-ima iz Hrvatske i OKG-ima koje pripadaju albanskim OKG-ima.

"Prije svega su te organizovane kriminalne grupe bile aktivne u trgovini i krijumčarenju droge, ali i u krijumčarenju ljudi i oružja. Rezultati istraga sprovedenih iz dokaza dekriptovanih poruka Sky i Anom aplikacija ukazali su na povezanost sa kriminalnim grupama u Latinskoj Americi u pogledu krijumčarenja kokaina, iz Latinske Amerike ka EU i zapadnom Balkanu", kaže Agovićeva.

Komentarišući podatak o tome da turski kriminalni akteri imaju uticaj na kriminalno tržište u BiH, ističe da se to prije svega odnosi na aktivnosti u oblasti pranja novca i krijumčarenja ljudi.

"Direktno djelovanje organizovanih kriminalnih grupa iz Turske u BiH nije dokazano, ali su zabilježena pojedinačna hapšenja određenog broja turskih državljana zbog raznih kriminalnih djela", poručuje Agovićeva, pišu Nezavisne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije