Večeras važan sastanak u Izraelu, dolazi i Netanyahu

0
Hina
Večeras važan sastanak u Izraelu, dolazi i Netanyahu
FOTO: EPA / Benjamin Netanyahu

Izraelski sigurnosni kabinet sastat će se navečer kako bi razgovarao o mogućem prekidu vatre nakon 11 dana oružanih sukoba između Izraela i Hamasa, palestinskog pokreta na vlasti u Pojasu Gaze, rekli su službeni izvori.

Taj sastanak na kojem bi trebali sudjelovati premijer Benjamin Netanyahu i glavni sigurnosni dužnosnici zemlje održat će se u vrijeme dok se vode intenzivni diplomatski napori kako bi se okončali sukobi između Hamasa i Izraela u kojima je do sada od 10. maja smrtno stradalo najmanje 240 ljudi, većinom Palestinaca.

Naglasivši napredak Izraela u smanjenju vojnih sposobnosti Hamasa, američki predsjednik Joe Biden, čija je zemlja prvi saveznik Izraela, pozvao je u srijedu na trenutačno smirivanje sukoba.

UN-ov predstavnik za Bliski istok Tor Wennesland u četvrtak je u Kataru razgovarao sa šefom političkog ureda Hamasa Ismailom Hanijom o "deeskalaciji" nasilja na terenu.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas je u četvrtak bio prvi visoki europski dužnosnik koji je došao u Svetu Zemlju od početka ove krize.

Maas je razgovarao s Netanyahuom i predvečer bi se trebao sastati s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom.

S Abasom je u četvrtak telefonski razgovarala i njemačka kancelarka Angela Merkel. Oboje su izrazili potporu naporima da se brzo postigne prekid vatre.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije