Ispovijest palestinske novinarke: Bilo je potresno kada su mi skinuli maramu

1
AA
Ispovijest palestinske novinarke: Bilo je potresno kada su mi skinuli maramu
AA / Palestinska novinarka

Palestinska novinarka Latifa Abdullatif ispričala je kako su je napali pripadnici izraelske policije i skinuli maramu dok je pokušala snimiti hapšenje maloljetnika u Istočnom Al-Qudsu (Istočnom Jerusalemu).

Poručila je kako je taj momenat za nju bio veoma bolan i uznemirujući, javlja Anadolu Agency (AA).

Abdullatif od 2015. godine prati dešavanja u okupiranom Istočnom Al-Qudsu, a u razgovoru za AA kazala je kako je u tom periodu mnogo puta bila suočena s nasiljem izraelske policije. Dodala je kako je 2017. godine čak i ranjena, ali da je prvi put napadnuta na način da su joj policajci skinuli maramu.

Snimak na kojem se može vidjeti brutalni napad izraelske policije na novinarku Abdullatif objavljen je na društvenim mrežama, gdje je naišao na brojne reakcije.

Ističući kako je u utorak, 18. maja, pratila mirno okupljanje Palestinaca u blizini vrata Damask, u Starom gradu Istočnog Al-Qudsa, Abdullatif je kazala da je izraelska policija pokušala uhapsiti desetogodišnjaka i tinejdžera.

"Žena policajac skinula mi je maramu bez ikakvog opravdanja. Ne shvaćajući šta se događa bila sam zbunjena, skrhana, počela sam plakati", ispričala je Abdullatif.

Kazala je kako je bila šokiranja tretmanom policije, te da je zbog šoka bol od udaraca tog dana osjetila tek nakon nekoliko sati.

Pojasnila je kako je i ranije bila suočena s napadima, ali da nikada nije razmišljala o prestanku bavljenja ovim pozivom.

"Međutim, za mene je bilo vrlo bolno kada mi je izraelska policajka skinula maramu. Pogodilo me jer je to bio vrlo provokativan čin. Nije za to bilo nikakvog opravdanja i neraelsk mogu naći nikakvo objašnjenje", kazala je Abdullatif.

Pojasnila je kako je grupa mladića potom krenula na policiju kako bi joj omogućili da uzme maramu i pokrije glavu.

U posljednjim intervencijama i napadima izraelske policije pretučeno je ili plastičnom municijom ranjeno najmanje 17 novinara, među kojima i tri novinara AA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije