Važan dan u SAD-u: Znate li šta je 'super-utorak'?

3
Radiosarajevo.ba
Važan dan u SAD-u: Znate li šta je 'super-utorak'?
Foto: Xinhua / Donald Trump i Joe Biden

Danas, 5. marta, se odvija takozvani 'super-utorak', ključni dan za američke predsjedničke izbore koji će se održati u novembru ove godine. 

Posljednji utorak u februaru ili prvi utorak u martu se dešavaju izbori u velikom broju saveznih država, tačnije u njih 16. 

Demokrate će pro-forme izaći na predizbore, imajući u vidu da je aktuelni predsjednik Joe Biden odlučio da još jednom krene u borbu za mjesto u Bijeloj kući. 

Poznat uzrok požara u objektu na Alipašinom Polju, kafić na Ilidži namjerno zapaljen

Poznat uzrok požara u objektu na Alipašinom Polju, kafić na Ilidži namjerno zapaljen

S druge strane, Republikanci još nemaju svog kandidata, mada je Donald Trump jako blizu ovog statusa. U igri je još Nikki Haley, mada je trenutno situacija dosta teška - Trump ima 273 delegata, a Haley samo 43. Za osvajanje kandidature, potrebno je 1,215 delegata.

Danas će oko trećine Demokrata i Republikanaca izabrati svoje kandidate za predsjedničke izbore koji će se desiti u novembru 2024. godine. Treba napomenuti da, prema anketi The New York Timesa, Joe Biden trenutno gubi i od Trumpa i od Haley. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije