Vatrogasci se bore protiv dva požara u Černobilu, raste nivo radijacije

Radiosarajevo.ba
Vatrogasci se bore protiv dva požara u Černobilu, raste nivo radijacije
Foto: Sputnjik / Požar u Černobilu

Nivo radijacije u blizini mjesta gdje se dogodila černobilska nuklearna katastrofa ozbiljno raste dok se tamošnji vatrogasci bore da obuzdaju dva šumska požara u području. 

Prvi požar počeo je u nedjelju navečer, u selu Vladimirovka, koje pripada još uvijek (zvanično) nenaseljenoj zoni u Černobilu, a vatrogasci se i dalje bore s vatrom. 

"Imamo loše vijesti. Tamo gdje je centar požara, visoki su nivoi radijacije. Kao što vidite na snimku, aparat očitava 2.3, a normalno je 0.14. Ipak, ovo je i dalje samo u području u kojem je buknupo požar", objavio je na Facebooku Egor Firsov, prvi čovjek ukrajinske službe za eko inspekciju. 

U Černobilu se trenutno protiv vatre bore 124 vatrogasca, dva An-32P aviona i Mi-8 helikopter. Također, na mjestu gdje je buknuo manji požar nalazi se ekipa od 12 vatrogasaca. 

Ipak, iz Kijeva navode da je u ovom gradu nivo radijacije normalan, te da se radijacija ne širi van Čermobila 

Vladimirovka se nalazi u napuštenoj zoni isključenja od 1000m2, koja je evakuirana nakon razorne eksplozije 1986. godine u nuklearnoj elektrani u Černobilu, koja je izložila milione opasnim razinama radijacije.

Područje je od tada preuzela priroda, a šumski požari nisu rijetkost.

"Nepažljivi građani pale korov u proljeće i jesen i ovo je za nas je akutni problem", napisao je Firsov. "Svake godine vidimo istu sliku - polja, trske, šuma...gore u svim krajevima."

Pozvao je da se novim zakonodavstvom izriču strožije kazne za sve one koji u tom području budu palili suhu travu i korov.

"Postoje odgovarajući nacrti zakona. Nadam se da će se za njih glasati. Inače, požari velikih razmjera nastavit će se pojavljivati svake jeseni i proljeća", napisao je.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije