Prava Ljudmila iz Černobila se javila: Otkrila istinu o kobnim dešavanjima i suprugu

Radiosarajevo.ba
Prava Ljudmila iz Černobila se javila: Otkrila istinu o kobnim dešavanjima i suprugu
Foto: BBC / Ljudmila Ignatenko

“Kad sam sazanala da se o meni snima serija, osjećala sam se povrijeđeno i nelagodno”, rekla je za BBC Ljudmila Ignatenko, žena oko čije se životne priče vrti radnja HBO-ovog serijala “Černobil”.

Ljudmilin suprug bio je jedan od vatrogasaca koji su su poslani na intervenciju nakon eksplozije u nuklearki. Umro je u najgorim mukama od posljedica radijacije. Ljudmila je bila uz njegovo bolesničku postelju što je u konačnici dovelo do toga da je rodila dijete koje je preminulo svega nekoliko sati nakon rođenja.

“Ljudi su me proganjali ispred stana. Došlo je do toga da su me novinari sprječavali da zatvorim vrata stana, gurali su nogu između vrata i dovratka pokušavajući me intervjuirati”, kazala je

Ljudmila je bila trudna i sretno udana za Vasilija Ignatenka, vatrogasca černobilske nuklearke.

Bio je jedan od prvih koji su umrli od posljedica radijacije.

“Izvukao je tri karanfila ispod jastuka. To je bilo zadnje cvijeće koje mi je darovao. Do kraja života ću pamtiti kako smo stajali zajedno kraj prozora. Nismo znali da će to biti naš posljednji romantičan trenutak”, kazala jena rubu suza, prenosi Net.hr.

Otkako je emitiran HBO-ov serijal, Ljudmila se našla na meti novih kritika.

“Kažu mi da sam ubila svoje dijete. Pitaju zašto sam ostala uz suprugovu postelju znajući da sam trudna. Ali recite mi, kako sam ga mogla napustiti? Mislila sam da je moje dijete sigurno u meni. Tada ništa nismo znali o radijaciji”, rekla je

Njeno dijete živjelo je samo četiri sata.

Ljudmila tvrdi kako nikada nije dala dozvolu HBO-u da se snimi njena životna priča niti da su se ikad sastali s njom.

HBO sve demantira i tvrdi kako su u više navrata stupili s Ljudimilom u kontakt i dali joj priliku da i sama sudjeluje u stvaranju priče te da ona nijednom nije pokazala da ne želi da se ispriča priča o njoj i njenom mužu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije