Vatrena stihija guta Grčku: Žena poginula, ima povrijeđenih, hiljade evakuisane...

0
Radiosarajevo.ba
Vatrena stihija guta Grčku: Žena poginula, ima povrijeđenih, hiljade evakuisane...
BBC / Vatrogasci danonoćno na terenu, boreći se sa vatrenom stihijom

Jedna osoba je poginula u požarima koji od jučer bukte u predgrađima Atine. Poginula osoba je žena, pronađena u trgovini na sjeveru Atine.

Portparol vatrogasne službe Vassilios Vathrakogiannis je rekao da "iako više nema aktivnih požara u sjeverno-istočnom dijelu Attica regiona pored Atine, postoje manji lokalizovani požari, uglavnom oko gradova Marathona i Pentelija", kako javlja BBC.

Požari su se približili glavnom gradu Grčke u ponedeljak, a uslove za širenje požara otežavaju i vjetrovi koji pušu. Portparol je još i dodao da takvi uslovi proširuju vatru i da je područje "pod visokom opasnosti od požara, ne samo u utorak, već tokom cijele sedmice."

Pogledajte prve fotografije sa Stupa: Čeka se zvanična informacija iz MUP-a...

Pogledajte prve fotografije sa Stupa: Čeka se zvanična informacija iz MUP-a...

Kako je još naveo, dva vatrogasca su hospitalizirana zbog opekotina koje su zadobili prilikom gašenja požara.

Oficijalne izjave date u ponedeljak govore o trenutno četrdeset područja zahvaćenih požarima, a plamen požara je dostizao i do 25 metara.

Većina građana je evakuisana, a nacionalna opservatorija Grčke saopštila je da su satelitski snimci pokazali da je do podneva danas, požar zahvatio oko 100.000 hektara zemlje.

Europske zemlje najavile su pomoć Grčkoj, između ostalih i Ursula von der Leyen koja je na platformi X napisala da će "Europska unija biti uz Grčku dok se bori sa razornim požarima."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije